Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkide, özel bir çiçek olarak görülür. Bu bakımdan özel günlerde hediye etmek üzere sıklıkla tercih edilir. Özel ve anlam yüklü zamanlarda sevdiklerinize hediye etmek üzere satın alabilirsiniz. Bu çiçekler pek çok farklı görünüme sahip olur. Renk açısından da çeşitlilik söz konusudur. Çeşitli koşullar sağlandığı takdirde evde de beslenebildiği için hediye etmek üzere oldukça uygunluk gösterir. Peki, orkide hangi ortamı sever?
Bu çiçek türü sıcağı pek fazla sevmese de güneş ışığını oldukça fazla sever. Fakat ışığı doğrudan almasına gerek yoktur. Bu bakımdan az güneş alan yerlere koyabilirsiniz. Az güneş alan bir pencere önüne dahi koyabilirsiniz. Bol güneş alan bir yere koymak isterseniz kalın perdeleri çekebilirsiniz. Özellikle balkon, teras ve bahçe gibi alanlara koymamak gerekir. Böyle yapmanız halinde zarar görmesine sebep olabilirsiniz. Çiçek açmaması yada çiçeklerinin solması mümkündür.
Orkide yaprakları neden sararır sorusunun cevabı da burada verilebilir. Aşırı güneşe maruz kalması halinde yapraklarında sararmalar meydana gelebilir. Aynı zamanda gereğinden fazla su vermek de sararmaya yol açar. Orkidemin yaprakları sararıyor ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız bu adımları uygulayabilirsiniz. Hava koşullarına bağlı olarak sulama işlemi farklılık gösterebilir. Fakat genel itibarıyla haftada bir olacak şekilde sulama yapabilirsiniz.
Dilerseniz bir günde vermeniz gereken suyu iki güne bölebilirsiniz. Bu şekilde ihtiyaç duyduğu su ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bakımına özen göstermeniz halinde uzun süre canlılığını korur. Bu bakımdan ihtiyaç duyduğu bakımı gerçekleştirmeniz halinde uzun yıllar evinizde misafir edebilirsiniz.
Orkide Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güzelliği ile herkesi büyüleyen orkide, doğada nadir bulunan bitkiler arasında yer alır. Canlı, parlak ve güzel durmaları için bakımlarını düzenli şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Işık ihtiyacı, sulama ve saksı değişimi gibi noktalara dikkat etmeniz halinde uzun süre canlılığını korumasını sağlayabilirsiniz. Bakımlarını gerçekleştirmeniz halinde çiçek açmaya devam eder ve canlılığını sürdürür. İlk adım olarak evinizin ortamına uygun olan orkideyi seçmeniz gerekir.
Türüne göre bakımları değişkenlik gösterdiği için doğru türü seçmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda satın aldığınız türün bakımı hakkında bilgi sahibi olmayı da deneyebilirsiniz. Özellikle kırmızı orkide bakımı hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Kırmızı orkidenin ihtiyaçları da diğer türlerle benzerlik gösterir. Sıcaklık, su ve ışık seçiminin doğru olması halinde tüm türlerin bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada sulama işlemini büyük bir dikkatle gerçekleştirmek gerekir.
Pek çok kişi de orkide ne zaman sulanır sorusunu sorar. Haftada bir olacak şekilde sulamanız yeterli olur. Her gün sulamanız halinde ölmesine sebep olabilirsiniz. Aynı zamanda ayda bir sulamak da ölmesine sebebiyet verir. Özellikle seyahate çıkacağınız zamanlarda bir tanıdığınızdan ricada bulunabilirsiniz. Siz tatilin tadını çıkarırken orkidenin bakımı gerçekleşir. Böylece eve geldiğinizde canlı ve parlak görünümü ile sizi karşılar.
Orkide canlandırmak için ne yapmalı gibi düşüncelere de kapılabilirsiniz. Canlandırmak için oldukça kolay yöntemler bulunur. Özellikle yapraklarını nemli bez ile silmeyi deneyebilirsiniz. Haftada bir olacak şekilde bu işlemi gerçekleştirmeniz halinde canlandırabilirsiniz. Bununla beraber mantar oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bunun için ise yapraklarının üzerine az miktarda tarçın ekebilirsiniz.
Bir müddet durduktan sonra nemli bez ile temizleyebilirsiniz. Orkide bakımında dikkat edilmesi gerekenler bu şekilde sıralanabilir. Bu durumlara dikkat etmeniz halinde oldukça sağlıklı bir orkideye sahip olabilirsiniz.
Orkidenin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalı?
Aklınızda orkidenin çiçek açması için ne yapmalı gibi sorular olabilir. Öncelikle temiz hava alması gerekir. Ev ortamında yetiştirildiği için temiz hava alması biraz zor olabilir. Yaz aylarında evi havalandırsanız da kışın zorlanabilirsiniz. Bunun için hava temizleyicilerden yardım alabilirsiniz. Hava temizleyiciler oda içerisindeki kötü havayı çekerek ortama temiz hava akışını sağlar. Bu şekilde evinizin temiz havaya ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Orkide evde nerede durmalı durumu da çiçek açması için önemlidir. Bulunduğu ortama bağlı olarak daha hızlı yada geç çiçek açması durumu ortaya çıkabilir. Direkt olarak güneş ışığı alan yerlerden uzak tutmanız gerekir. Aksi takdirde yapraklarının sararması mümkündür. Orkide nerede durmalı sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Bununla beraber toprak seçimi de oldukça önemli noktalar arasında yer alır. Orkideler için pek çok farklı toprak çeşidi kullanabilirsiniz.
Normal topraklardan biraz farklı olduğunu söylemek mümkündür. İçerisinde turba, perlit, kabuk ve yosun gibi maddeler bulunur. Hava geçirgenliği olması gerektiği için bu maddeler kullanılır. Aynı zamanda saksı seçimi de hassasiyetle yapılmalıdır. Orkide köklerinin ışığa ihtiyacı vardır. Bu bakımdan şeffaf saksı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Orkide hangi saksıda yetişir diye düşünüyorsanız yine alt kısmı delikli olan modelleri tercih etmeniz gerekir. Bu şekilde fazla olan su delikli kısımdan akar. Böylece çiçeğin ölmesinin önüne geçilir. Dilerseniz plastik ve dekoratif saksı modelleri arasından da seçim yapabilirsiniz.
Orkide saksısı ne zaman değişir konusunu düşünüyor olabilirsiniz. Bunun için en uygun mevsimin ilkbahar olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle mayıs ayının sonunda değiştirebilirsiniz. Bu noktada dikkatli davranmak gerekir. Köklerine zarar vermemek adına saksıyı kesebilirsiniz. Tüm bu noktalara dikkat ederek orkidenin çiçek açmasına yardımcı olabilirsiniz.
Orkideye İyi Gelen Uygulamalar
Orkideye ne iyi gelir gibi sorular pek çok kişi tarafından araştırılır. Orkideler nemi oldukça fazla sever. Bu bakımdan nemli bir ortamda yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde, ara sıra yapraklarına bir sprey şişesi yardımıyla su sıkabilirsiniz. Yeterli nem sağlanamadığı takdirde bitki kendisini korumaya alır ve çiçek açmaz.
Orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı diye düşünüyorsanız nem oranına dikkat edebilirsiniz. Aynı zamanda oda sıcaklığı da önemli noktalar arasında yer alır. Oda sıcaklığının 17 ile 22 derece arasında olmasına özen gösterebilirsiniz. Bununla beraber orkide neyle beslenir diye düşünebilirsiniz.
Orkide için önemli olan sulama ve ışıktır. Doğru şekilde sulama yapmanız halinde sağlıklı bir süreçten geçmesi mümkündür. Fazla sulamanız halinde yaprakları yumuşayabilir. Aynı zamanda köklerde mantar oluşumu başlayabilir. Orkide yaprakları neden yumuşar diye düşünüyorsanız fazla sulama yapıyor olabilirsiniz. Dilerseniz bunun için çiçek sulama kabı edinebilirsiniz.
Çiçek sulama aparatlarının sulak kısmı ince, uzun ve kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan su miktarını kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Orkideye iyi gelen şeyler arasında budama işlemi de yer alır. Doğru bir şekilde budama yapmanız halinde daha sağlıklı hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Orkidenizin çiçekleri dökülmeye başladığında ve sap kısmındaki renginde koyulaşma meydana geldiğinde budama zamanının geldiği anlamına gelir. Orkide ne zaman budanır diye düşünüyorsanız bu şekilde anlayabilirsiniz. Öncelikle sap kısmında yer alan boğum kısımlarını belirlemekle başlayabilirsiniz. Aşağıdan yukarıya sayarak üçüncü boğum kısmını belirlemeniz gerekir. Üçüncü boğumun 2 santimetre üzerinden budayabilirsiniz. Bu şekilde budama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Orkide yaprak budaması isteyen bir bitki değildir. Bu bakımdan sadece sap kısmını budamak yeterli olur. Orkideye iyi gelen şeylerin bu şekilde sıralanması mümkündür. Bitkinin bakımını yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemelere online olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Evidea üzerinden aradığınız ürünleri bulabilir ve kolaylıkla satın alabilirsiniz.