Dekorasyonu tamamlayıcı parçası olan halılar değişik renk, desen ve doku seçenekleriyle her evin zeminini süslüyor. Birbirinden farklı halı çeşitleri arasından son zamanlarda öne çıkan jüt halı modelleri, doğal ve kullanışlı bir seçenek olarak sıklıkla tercih ediliyor. Klasik, modern, retro, eklektik ya da rustik fark etmeden her türlü dekorasyon stilline kolaylıkla uyum sağlayan jüt halıların seçimi sırasında dikkate alınması gereken birçok nokta var. Sizler için hazırladığımız bu yazı sayesinde jüt halının özellikleri, yapıldığı malzeme ve temizleme yöntemleri hakkında bilgi edinerek eviniz için en doğru modeli rahatlıkla seçebilirsiniz.    

Jüt Halı Ne Demek?

Günümüzde oldukça revaçta olan jüt halı, kullanım alanı geniş, temizlenmesi ise gayet kolay bir halı çeşidi. Doğal malzemelerden imal edildiği için sağlıklı ve çevre dostu bir model olarak dikkat çeken bu halıyı salon, odalar, mutfak ve banyo gibi evin aklınıza gelebilecek her alanında kullanmak mümkün. Jüt halı bakımı oldukça kolay ve pratik olduğu için ofislerde ya da insan trafiğinin yoğun olduğu işletmelerde de sıklıkla tercih ediliyor. 

Jüt Halı Nedir?

Jüt halılarla ilgili birçok kişinin en çok merak ettiği konu olarak yapımında hangi maddenin kullanıldığı sorusu geliyor. Jüt halılar adından da anlaşılacağı üzere jüt isimli doğal bir malzemeden üretiliyor. Peki bu jüt tam olarak nedir? Tropikal iklimlerde yetişen ıhlamurgiller familyasına ait bitkiden elde edilen liflere, jüt adı veriliyor. Bu lifler, çuvaldan kumaşa; çantadan suplaya birçok ürünün yapımında kullanıyor. Tabii en çok da halı yapımında kullanılarak evlerimize kadar ulaşıyor. Doğal bir alternatif olması, dayanıklılığı ve otantik görünümüyle jüt halı kullananlar tarafından tam not alıyor.

Jüt Halı Nasıl Yapılır?

Jüt halı, geçmişte tezgahlarda elle dokunarak imal edilirken günümüzde endüstriyel makineler aracılığıyla da örülüyor. Çoğunlukla fabrikalarda üretilen jüt halının hala el dokuması çeşitlerini bulmak da mümkün. Jüt halı yapımı sırasında kullanılan doğal jüt lifleri çürütme yöntemiyle elde ediliyor. Bu yöntemle bitkinin gövdesinden lifler elle soyularak toplanıyor. Daha sonra boyları yaklaşık 18-25 cm arası olan jüt lifleri kurumaya bırakılıyor. Son aşama olarak halı yapımında kullanılmak üzere fabrikalara gönderiliyor. Jüt halı yapımı malzemeleri arasında halının modeline göre jüt dışında pamuk, yün, polyester ve akrilik gibi ip çeşitleri de bulunabilir. Tamamen doğal bir halı arayışı içindeyseniz jüt halıları seçerken sentetik malzemelerin yapımında kullanılmadığından emin olun. Sadece jüt ya da jütün yanında pamuk veya yün iplik çeşitlerinin kullanıldığı halı çeşitleri de doğal ve sağlıklı bir seçenek olur.        

Jüt Halı Çeşitleri

Jüt halıları tercih etmenin en büyük avantajı; her türlü dekorasyon tarzıyla uyumlu bir görünüm oluşturabilmesi. Özellikle natürel renkli jüt halı modelleri sade, doğal ve şık bir görünüm sağlıyor. Toprak tonlarından oluşan natürel renkler, mekana dinginlik ve doğallık kazandırıyor. Bunların yanı sıra modeller arasında farklı renk seçeneklerini de bulmanız mümkün. Mavi, kırmızı, siyah ya da yeşilden oluşan tek renkli jüt halıları dekorasyonunuza hakim olan renklerle uyumlu, sade bir model olarak seçebilirsiniz. Daha canlı ve enerjik bir görünüm için çok renkli jüt halıları tercih edebilirsiniz. Birden fazla rengin karışık bir şekilde yer aldığı bu modeller, ortama bohem bir hava katıyor. Sıra dışı ve dikkat çekici bir görünüm için desenli ya da baskılı modeller ideal seçenekler arasında. Jüt halıların şekilleri de diğer halı modellerinde olduğu gibi kare, yuvarlak ya da dikdörtgen olabilmekte. Farklı ebatlarda üretilen jüt halıları kullanmak istediğiniz alana uygun ölçülerde ve şekilde seçebilirsiniz. Antre ve mutfak için uzun dikdörtgen modelleri, büyük kare çeşitleri de salon ya da oturma odasında kullanabilirsiniz. Yuvarlak jüt halı modellerini farklı köşeler için tercih edebilirsiniz. Örneğin yuvarlak bir yemek masasının altında oldukça hoş durabilir. Küçük ebatlarda üretilen yuvarlak modeller kapı girişlerinde paspas olarak şık bir görünüm oluşturabilir. Değişik şekillerdeki jüt halıları aynı mekanda kullanarak da dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.       

Jüt Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı seçerken en çok merak edilen konulardan biri de tabii ki temizliği. Evlerin zeminine serilen halılar, sürekli ayak basılan ya da bir şeylerin üzerlerine dökülmesine oldukça müsait bir konumda yer alıyor. Sağlıklı ve hijyenik bir ev ortamı için halıların temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Jüt halı temizliği diğer birçok halı çeşidine göre daha kolay ve zahmetsiz. Halıları herhangi bir elektrikli süpürgeyle düzenli olarak süpürebilirsiniz. Ancak süpürge ucunda sert fırçaların bulunmaması, dikkat etmeniz gerekenler arasında. Jüt halı modelleri yüksek nem emici özelliğinden dolayı maalesef yıkanmaya uygun değil. Bunun yerine nemli bir bez yardımıyla halıyı fazla bastırmadan silmeniz yeterli. Yalnız bezi ıslatırken herhangi bir temizlik maddesi kullanmamanız önemli. Aynı zamanda bezin yumuşak dokulu olması da gerekiyor. Mesela jüt halıları silerken havlu kullanabilirsiniz. Kurumuş lekeleri ise hafifçe kazıyarak halıdan çıkarmanız mümkün olur.