Evlerin düzenli olması her daim istenen fakat her an yetişilemediği için eksik kalan yanlarının da bulunduğu durumlardır. Yoğun iş temposundan dolayı evlerin temizliği, ütüsü, yemeği gibi birçok görevden sorumlu olanlar düzene pek fazla vakit ayıramazlar. Kısa süre içerisinde ve boş vakitlerinde bu düzeni sağlayarak diğer zaman dilimlerinde kolaylığı yaşamak isterler. Birden bütün evi temizlemeye düşündüğünüz anlarda bu durum gözünüzde daha da büyüyecektir. Buna sebebiyet vermemek için küçük adımlarla işe başlayabilirsiniz. 

Odaklanın: Her Odayı Sırayla Düzenleyin

Kendinize belirli vakitler ayırarak sadece bir odaya düzenleyeceğiniz hedefini koyunuz. Öncelikli olarak şahıslara ait özel odaları temizleyerek işe başlayabilirsiniz. Temizlik ve perdelerin yıkanması odaların düzenlenmesinin ilk basamaklarıdır. Makineye atılacak ürünleri ayırdıktan sonra, yıkama esnasında odayı temizlemeye başlayabilirsiniz. Ardından yıkanan kıyafetleri dolapların uygun raflarına yerleştirmeniz ev düzeni için pratik çözümler arasında gösterilebilir. Çoraplar, iç çamaşırları, kravatlar gibi küçük ebatlı parçaları çekmecelere ya da elbise düzenleyicilerine yerleştirebilirsiniz. Böylelikle diğer parçaların arasında kaybolma riski azalır. Mümkünse askılara, kıyafetleri bir pantolon bir gömlek olacak şekilde asarsanız giyim sırasında kıvrışma riskini de azaltmış olursunuz. Ayrı bir gün ayırmanız gereken diğer bölüm mutfaklardır. Buzlukta donan ürünlerin ne olduğunun belli olabilmesi için üzerlerine etiketler yapıştırabilir ya da ilk düzenleme sırasında aynı ürünleri üst üste koyabilirsiniz. Gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol ederek de yerleştirme yapabilirsiniz. Uyku odalarındaki yatakları baza özellikli seçmeniz birçok eşyayı yerleştirebilme imkanını tanır. Gerektiğinde kullanılmayan oyuncakları da içine koyabilirsiniz. Yatak odalarında ve çocuk odalarında kullanılmayan yorgan ve yastıkları bazalar içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Oturma odaları ve salonlar aksesuarların en çok kullanıldığı alanlardır. Uyumlu renkler evlerin düzenli bir şekilde görünmesine ve bütünlük sağlamasına katkı sağlar. Halılar ve perdeler ise yakaladıkları uyum sayesinde evlerin düzenini korurlar. Etrafta bulunan birçok eşyanın orta sehpa üzerine konulması zaman içerisinde düzensiz ve karmaşık bir hal almasına sebep olur. Koridorlar ve ayakkabı dolaplarının düzenlemesini aynı gün yaparak bitirebilirsiniz. Kışlık ve yazlık ayakkabıları mevsime göre ayırabilir üst raflara dönemin uygun ayakkabılarını yerleştirebilirsiniz. 

Birlikte Çalışın: Eğlenceli Anlar Yaratın ve Fazla Eşyalardan Kurtulun
Aile bireylerinden alacağınız yardımlar ile oturma odası, salon ve koridor gibi alanların düzenlemesini yapabilirsiniz. Etkinlik vaktine dönüştüreceğiniz anlarda hep beraber gereksiz ürünlerin ayırma işlemini yapabilirsiniz. Yılda 1 defa kullanmadığınız eşyaları ayırma etkinliği yaparak düzenli bir eve sahip olabilirsiniz. Yeni bir ürün alacağınız esnada ihtiyacınız olup olmadığını iki kere düşünerek de evde gereksiz ve fazla olan ürünlerin yer almasını önleyebilirsiniz. Ortak alanların temizliğini paylaşarak bütün eşyaları kendi yerine yerleştirebilirsiniz. Doğru ve uyumlu dekorlar ile odalarınız oldukça düzenli bir şekilde görünür.. Mobilyalarınızla uyum sağlamayan aksesuarlardan uzak durarak kötü görüntülerin de önüne geçebilirsiniz. Ailecek kitap okumayı seviyorsanız kendinize ait tarzınızı yansıtan özel bir kitaplık yaptırarak tüm kitaplarınızı burada muhafaza edebilirsiniz. Kitaplıkların raflarını kategorilere göre ayırmanız ev düzeni için pratik fikirler arasında yer alır. Böylelikle okuyacağınız kitaplarınızı kısa süre içerisinde kolayca bulabilirsiniz. Aynı şekilde banyo düzenini sağlarken de temizlik malzemeleri, havlular, kozmetik ürünleri ve elektronik bakım setleri için ayrı alanlar belirleyin. Elektronik aletler için kapalı dolapları tercih ederek nemlenmesini önleyebilirsiniz. Bulaşık, çamaşır deterjanlarını farklı raflara koyabilir, yüzey temizleyicileri için ayrı bir bölüm ayırabilirsiniz. Ürünleri bu sayede aramadan kolaylıkla bulabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. İşi bittikten sonra yan sehpaların köşedeki yerlerine konulması ortadaki dağınıklığı kaldırır. TV kumandası gibi aletlerin televizyonun alt kısmında bulunan çekmeceli ya da raflı kısımlara konulması bu karmaşayı giderir. TV üniteleri birçok farklı parçanın konulabileceği toparlayıcı ürün görevindedir. Etrafa yayılan nesnelere buradaki boşluklara yerleştirerek düzenli bir görünüm elde edebilirsiniz.

Evin Kalbi: Mutfaklar İçin Daha Çok Vakit Ayırın

Herhangi bir izin gününüzde sadece mutfakta olmayı hedefleyerek düzenleme işleminin üstesinden gelebilirsiniz. Hem beyaz eşya hem ürün hem de raf temizlikleri mutfakların düzenlenmesinin uzun sürmesi ne etki eder. Buzdolabında bozulmaya yakın sebze ve meyveleri ön taraflara alabilirsiniz. Öncelikli olarak tüketmeniz gereken gıdaları üst veya ön raflara almanız, ürünlerin ziyan olmamasına ve eski-yeni arasındaki karışıklıkların giderilmesine katkı sağlar. İçeceklerin bitmesinden kaynaklı olarak biriken plastik şişeleri geri dönüşümlerde değerlendirebilirsiniz. Mutfakta bulunan ürün çeşitliliği ve çokluğu sebebiyle her ürünün ayrı bir yeri olmasına dikkat ederek düzen sağlayabilirsiniz. Bakliyatları, sıvı gıdaları, katı gıdaları farklı alanlarda muhafaza edebilir, hava durumundaki değişikliklere göre gerektiğinde buzdolabına kaldırabilirsiniz. Sürekli olarak kullandığınız temel gıdalarınızı ön taraflara koyarak elinizin altında bulunmasını sağlayabilirsiniz. Baharatlarınızı özel kavanozlarda saklayarak isterseniz duvar raflarına yerleştirebilirsiniz. Dekor olarak da ortamın havasını değiştiren bu raflar tezgahların karmaşık görüntülerden kurtulmasına yardımcı olur. Bu aşamada mutfak dolaplarının da önemi ortaya çıkar. Düdüklü, büyük tencere, kullanılmayan tavalar, büyük mutfak robotları üst raflara yerleştirilerek alt kısımlar, sürekli kullanılan günlük ürünler için bırakılması gerekir. Her yeni çıkan mutfak eşyasını satın almadan önce ne kadar ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz, mutfağınızın düzenini korumanıza da yardımcı olur. Örneğin; kahve seven birisi değilseniz kahve makinesinin tezgah üstünde yer kaplamasına izin vermemelisiniz. Yemek sonrası bulaşıkların makineye dizilmesi için aile bireylerinden yardım alarak da kendinize kalan zamanı artırabilirsiniz. Parça yemekleri saklama kabında tutarak buzdolabı içerisinde koku yayılmasını da önlersiniz. Böylelikle hem mutfağın genel düzenini hem de buzdolabının düzenini sağlamış olursunuz.