Yemek kursları ve programlarıyla birlikte dünya mutfağına olan ilginin de artmasıyla mutfak tartısı neredeyse tüm mutfaklara girdi ve en yardımcı mutfak malzemesi haline geldi. Önceki senelerde genellikle büyük mutfaklarda kullanılırken, şimdilerde birçok kişinin evinde rahatlıkla görebileceğiniz hale gelmesindeki en büyük neden ölçülü malzemeyle yapılan yemeğin çok daha lezzetli olmasından kaynaklanmaktadır.

Mutfak malzemeleri arasında sıklıkla görülen hassas mutfak tartısı ile ilgili bu yazımızda aklınıza takılan soruların yanıtlarını, sizin için en uygun tartının hangisi olduğunu ve satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları da öğrenmiş olacaksınız. 

Mutfak Tartısı Nedir?

Mutfak terazisi ya da tartısı sıvı, kuru, toz ya da doğranmış tüm malzemeleri hacim olarak değil de, ağırlık olarak ölçmenize yardımcı bir alettir. Mutfak tartıları herkes için uygundur demek yanlış olmayacaktır. 

Tartı kullanmak için şef olmanıza gerek yoktur. Evinizde lezzetli yemekler yapmak, yediklerinize dikkat etmek için yiyeceklerin tüketilmesi gereken ağırlıklarına tam olarak uymak ya da tam kıvamında yiyecekler hazırlamak istiyorsanız dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Tartıları yalnızca kendinize hazırlayacağınız yiyecekler için kullanabileceğiniz gibi evcil hayvanınızın mamasını ölçmek için de kullanabilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen Mutfak Tartısı Çeşitleri

Birçok marka tarafından cep tartı, mekanik tartı ve dijital tartı olarak üç farklı mutfak tartısı üretilmektedir. 

  • Cep tartılar ucuna kanca takılabilen, küçük ve tek parçalı ürünlerin tartılması için ayrıca ufak bir haznesi olan modellerdir. Eskicilerin sıklıkla kullandığını görmüş olabilirsiniz. Bu tartılar büyük ağırlıkları tartabilmesinin yanında, eğer poşetlerle ya da filelerle malzemeler tartılmayacaksa yemek malzemesi ölçümünde pek kullanılmamaktadır. Yapılacak yemeğin malzemelerini ölçerken genellikle mekanik tartı ya da dijital tartı kullanılmaktadır. Yine de bazı evlerde kullanıldığını görebilirsiniz.
  • Mekanik tartılar daha çok pazarda veya manavda görebileceğiniz, geniş bir ölçüm haznesi olan ve kalibre göstergesi bulunan modellerdir. Ev mutfağında pek sık karşılaşmayacağınız bu modelleri büyük miktarda yapacağız yemeklerin malzemesini ölçerken kullanabilirsiniz.
  • Dijital tartılar ya da hassas mutfak terazisi evlerde en sık görülen ve evde kullanıma en uygun modellerdir. Mekanik tartılara oranla daha fazla tercih edilmektedir. Mekanik tartılarda belirli işlemlerin girişi yapılması gerekirken, dijital tartılarda hiçbir işlem yapmanıza gerek yoktur. Malzemeyi koyduğunuz gibi tartar ve size değeri gösterir. Dekorasyon açısından da evinize daha çok yakışacak bu tartıları dijital göstergesi sayesinde rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Mutfak Tartısının Özellikleri

Mutfak tartısının en önemli özelliklerinden birisi ölçüm yaparken çok fazla kap çıkmasını engellemesidir. Örneğin kek yapmak için ölçmeniz gereken un, kabartma tozu ya da vanilin gibi kuru malzemeleri kaba tek tek ekleyip, bir kapta hepsini ölçebilirsiniz. Tek yapmanız gereken her yeni malzemede tartıyı sıfırlamaktır. Mutfak tartısı diğer yandan;

  • Yemek yapma kabiliyetinizi önemli ölçüde artırır.
  • Yemeklerinizin tadı ve kıvamı tariftekine uygun olur.
  • Doğru ve tutarlı yemek yapmanızı sağlar.
  • Kalori hesabı yapıyorsanız porsiyonlarınızı rahatlıkla kontrol altında tutabilirsiniz.

Mutfak tartılarını kullanmak için herhangi bir yardıma ya da tecrübeye ihtiyacınız yoktur. Çoğu tartının içerisinden kullanım kılavuzu çıkar ve buna göre hareket ederseniz ölçümlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Akülü, pilli ya da elektrikli olmak üzere çeşitli tasarıma sahiptirler. Üzerine malzemeleri koyduğunuz anda tartmaya başlar ve malzemeyi kaldırdığınızda otomatik olarak kapanır.

Dijital göstergeli tartılar LCD ekranları sayesinde çok daha kolay bir kullanım sunar. Ölçmek istediğiniz malzemeye ekleme çıkarma yaptığınızda değerleri anında görme imkanınız olur. 

Mutfak Tartısı Nasıl Kullanılır?

Mutfak tartısı kullanımı son derece basit ve çok kullanışlı bir mutfak malzemesidir. Hangi yemeği ya da içeceği hazırlayacak olursanız olun, kullanacağınız malzemelerin miktarını tam olarak ayarlamak istiyorsanız rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mutfak tartısı ile tam kıvamında yiyecekler ortaya çıkar ve sizi hayal kırıklığı yaşamaktan kurtarır.

  • Mutfak tartısını kullanırken öncelikle düz bir zemine yerleştirmeniz gerekir. Aksi halde malzemelerin doğru ağırlıklarıyla karşılaşamayabilirsiniz.
  • Malzemelerinizi bir kaba koyup tartacaksanız öncelikle bu kabı boş bir şekilde tartıp, sonrasında içerisine malzemeyi koymalısınız. Malzemeyle birlikte tarttığınızda çıkan ağırlıktan, boş kabın ağırlığını çıkararak malzemenizin ağırlığını tespit edebilirsiniz. 

Ölçek ile Mutfak Terazisi Farkı

Ölçü kabı ile mutfak terazisi aynı değerleri vermez. Ölçek ile yalnızca hacim belirlenirken, mutfak terazisinde yoğunluk ve ağırlık devreye girer. Aynı zamanda ölçek ile ikinci defa aynı malzemenin aynı miktarda ölçülmesi çok zordur. Ölçü kabıyla ya da bardakla ölçüm yapmak çok daha fazla bulaşık anlamına da gelir. Un, süt, yağ ya da başka malzemeler için ayrı ayrı kaplar kullanılması gerekir. Eksik malzeme olduğu düşünüldüğünde başka bir kap daha ortaya çıkar ve böylelikle temizlenecek malzeme sayısı da sürekli artar. 

Mutfak Tartısı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hangi model tartıyı almanız gerektiğine önceliklerinizi göz önünde bulundurarak kolaylıkla karar verebilirsiniz. Örneğin geniş bir aileye sahipseniz ya da yemek üzerine bir işletmeniz varsa mekanik mutfak tartısı tavsiye edilebilecek en uygun model olabilir. Evde kullanımının rahat olmasını, ufak tefek ölçümler yapabilmeyi, farklı yiyecekler hazırlamayı istiyorsanız dijital tartılar daha iyi bir seçenek olacaktır. 

Model seçimi yaparken kullanımıyla size en pratik faydayı sağlayacak ve kolay temizlenebilen ürünleri incelemeniz seçim yapma aşamasında işinizi kolaylaştırabilir. Diğer yandan teknik özelliklerinin de ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğinden olmalısınız.

İşinizi şansa bırakmak istemiyorsanız mutfak tartısı alırken dikkat edilecekler ışığında en iyi tartıyı seçmek için başka özellikleri de gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.

Hangi mutfak tartısı iyi hangisi değil elbette bu sizin ihtiyaçlarınıza göre belirleyebileceğiniz bir seçimdir. Seçiminizi yaparken aynı anda tartmak istediğiniz malzemelerin ağırlığını tespit etmeniz faydalı olacaktır. Modeller genellikle 3, 5 veya 10 kilograma kadar ölçüm yapabilme kapasitesine göre değişir. 

5 kilogram ölçüm yapabilme kapasitesine sahip bir model bütçenizi aşarken, 10 kilogram ölçüm yapabilen bir tartı size daha avantajlı gelebilir. Aynı zamanda bu modellerin ekstra özellikleri de bulunabilir. Bu özelliklere göre de eksiler artılar listesi yaparak karar verebilirsiniz. 

  • Paslanmaz çelik ya da cam gövde modellerden size uygun olanı seçebilirsiniz.
  • Ölçüm yapılan kaplarının ne kadar dayanıklı olduğunu araştırabilirsiniz.
  • Dara fonksiyonu istiyorsanız bu özellikte bir model tercih edebilirsiniz.
  • Mutfağınızda kaplayacağı yer itibarıyla boyutuna göre karar verebilirsiniz.
  • Otomatik açılıp kapanma özelliğinin olup olmadığı kontrol edebilirsiniz.
  • Çevre dostu olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
  • 1 gramı bile hassas bir şekilde tartan tartıları inceleyebilirsiniz.
  • Dokunmatik olup olmadığına bakabilirsiniz.
  • Litre ve bardak ölçüsü tartımlarının ayrı ayrı yapabilen modellere göz gezdirebilirsiniz.
  • Aşırı yük göstergesi, düşük pil uyarısı, ağırlık birimini değiştirme gibi özellikler de ilginizi çekebilir.

Mutfak Tartısı Kullananlar ve Yorumları

Mutfak tartısı kullananlar çoğunlukla ev tipi denilebilecek dijital göstergeli tartıları tercih etmektedir. Dijital göstergeli tartılar evde kullanım açısından pratiklik sağlamasının yanında mutfağınızda yer işgal etmez ve temizliği de çok kolaydır. Gerekli malzemeleri tartar ve kaldırırsınız. Mutfak tartısı yorumları özellikle bu konu üzerinde yoğunlaşırken aynı zamanda pişirme becerinizi artıracağından ve doğru ölçüyle yapılan bir yemeğin tadının çok daha iyi olacağından bahseder.