Balık tavası, pratikliğiyle kısa sürede mutfağınızın vazgeçilmezleri arasına girebilen, çok kullanışlı bir yardımcı üründür. Üstelik bu tavalarla sadece balık değil, çok pratik şekilde çeşit çeşit gözlemeler, börekler, pizzalar, omletler, köfteler bile hazırlayabilirsiniz. Evde balık pişirmek, özellikle de balık kızartması yapmak, hem yaparken oluşan ağır kokular hem de sonrası mutfakta gereken temizlik nedeniyle genellikle tercih etmekte tereddüt edilen bir konudur. İşte balık pişirme tavası, evinizi mutfağınızı hiç kokutmadan, ekstra bir temizlik gerekmeden kısa sürede hem hafif hem de lezzetli balık tavalar yapabilmenizi sağlayan çok kullanışlı bir araçtır. Peki balık tavası alırken nelere dikkat etmelisiniz, hangi malzemeden yapılmış balık tavaları sizin için uygun olur bu konuları sizler için araştırdık.
Çift Taraflı Balık Tavası Nasıl Olmalı?
Öncelikle balık tavalarının derinliği, bir krep tavası gibi olmasa da, diğer tavalara göre genellikle daha azdır. Boyut olarak ise ortalama boyutta olanlar olduğu gibi, kalabalık aileler için daha büyük tavalar da mevcuttur. Bu ürünlerin en büyük farkı kapaklı olmaları ve ters çevrilerek, ocak üzerinde balıkların en az yağla sağlıklı bir şekilde pişirilebilmelerini sağlamalarıdır. Bazı balık tavaları tavayı tam kaplayan kullanışlı bir kapakla tasarlanırken, bazıları ise iki ince tavanın ya kilitli ve sızdırmaz bir sistemle bir araya getirilmesiyle ya da kilit özelliği olmadan tasarlanarak kullanıma sunulur. Bu kilit sistemlerinde genellikle silikon, lastik veya mıknatıs tercih edilir. Balık tavası pek çok farklı malzemeden üretilir. Bu tür tavaların yapımında yanmaz yapışmaz çelik, granit, teflon ve alüminyum malzemeler gibi genellikle çevirme kolaylığı sağlaması için hafif malzemeler kullanılır.
Tıpkı diğer tavalarda olduğu gibi, balık tavalarında da her tür malzemenin kendisine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin çelik malzemeler nispeten ince, hafif ve sağlıklıdır ancak yapışmazlık özellikleri sınırlıdır. Döküm tavalar yemeklere ayrı bir lezzet katarlar ancak temizlenmeleri biraz daha zorlu olabilir ve diğer tavalara göre ağırdırlar. Teflon, granit veya başka yeni nesil malzemelerle kaplı olan tavalarda ise zamanla oluşan aşınma sağlık konusunda endişeler yaratabilir. Balık tavalarının bazıları, farklı amaçlara da uygun olacak şekilde üretilir. Örneğin yanmaz yapışmaz özelliği olan ürününüzü aynı zamanda et, tavuk, sebze ızgara yapmak için de kullanabilirsiniz. Küçük balık tavalarını kullanmak daha kolaydır ve yemekler bu tip ürünlerde daha hızlı pişer. Ancak eğer kalabalık bir aile iseniz, daha büyük bir tava ile zamandan tasarruf edebilirsiniz. Burada önemli olan kendi ihtiyacınızı karşılayacak tarzda ve buna göre malzeme, özellik ve boyut tercihi yapabilmenizdir.
Balık Pişirme Tavası Nasıl Kullanılır?
Balık pişirme tavaları, evinizde en pratik ve en kokusuz şekilde balık kızartması keyfi yaşayabilmeniz için tasarlanmış ürünlerdir ve kullanımları da çok kolaydır. Ancak bu ürünleri daha önce hiç kullanmamışsanız çift taraflı balık tavası nasıl kullanılır ya da balık kızartma tavası nasıl kullanılır diye kafanızda soru işaretleri oluşabilir veya özel bir el becerisi gerektirdiğini düşünebilirsiniz. Halbuki bu ürünlerin kullanımı çok basittir. Özellikle iki tavanın bir araya getirilmesiyle oluşturulan kilitli modeller, sızdırmaz yapılarıyla mutfakta kullanım kolaylığı sağlarlar. Bu tavalar kızartma esnasında kullandığınız yağın etrafa dağılmasını önledikleri için de çok tercih edilir. Çok çeşitli malzemelerden üretilen balık pişirme tavalarını aslında çift tavadan oluşanlar ve kapaklı olanlar olarak ikiye ayırmak mümkündür. Bu iki tip tava da farklı şekillerde kullanılır. Çift tavadan oluşan modellerin her iki tarafı da ocak üzerinde kullanılabilmektedir. Özellikle kilitli olanlarda sadece tavaya biraz yağ ekleyip balıkları dizmeniz ve her iki tarafını da nar gibi kızarana kadar ocak üzerinde pişirmeniz yeterlidir.
Kapaklı olan balık pişirme tavalarında ise balıkların alt tarafı ocağın ısısıyla kızarırken, üst taraf yükselen buhar yoluyla pişer. Bu tür tavalar buğulama yapmak için bile kullanılabilirler. Eğer arzu ederseniz kapaklı balık tavasını balıkları kapak yardımıyla ters çevirip, yeniden tavaya aktararak da kullanabilirsiniz. Balık tavalarında daha çok küçük balıklar kızartılır, spatulayla müdahale gerektirmediği için de dağılmadan pişirilebilirler. Ayrıca balık tavalarında gözlemeler, pizzalar, köfteler, omletler, börekler pişirebilir ve az yağlı ve lezzetli kızartmalar da hazırlayabilirsiniz. Yanmaz yapılmaz malzemelerden üretilen bazı balık tavaları kabartmalı ızgara tavaları gibidir, bu modelleri rahatlıkla ocak üstü ızgara olarak da kullanabilirsiniz. İster et, ister tavuk, ister balık ızgaralar yapabilir veya çok az yağ kullanarak sebze ızgaraları hazırlayabilirsiniz. Mutfak aletleriyle ilgili diğer pek çok sorunuzun cevabını da mutfak bölümümüzde bulabilirsiniz.
Balık Tavası Fiyatları
Balık tavalarının fiyatları kullanılan malzemelere, boyutlarına ve markalarına göre değişebilmektedir. Hangi malzemeden yapılmış olursa olsun, bu tavalar kullanım talimatlarına uygun kullanıldıklarında oldukça uzun süreler boyunca mutfağınızda vazgeçilmez yardımcılarınız olabilirler. Çelik olmayıp da kaplamalı olan modelleri kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kullandıktan sonra tava hala sıcakken soğuk suya tutmamaktır çünkü bu tavalardaki kaplamalar genellikle ısı değişimlerine duyarlıdır. Kaplamalı ve döküm modeller geç ısınır ve geç soğur. Dolayısıyla kullanım esnasında bu detaylara dikkat etmeniz tavanızın ömrünü uzatır. Balık kızartma tavası fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur da tavanın hangi tür ocakta kullanılacağıdır. İndüksiyonlu ocaklar için üretilen tavalarla, gazlı ocaklar için üretilen tavalar birbirinden farklıdır ve ısıyı da farklı dağıtırlar.
Balık tavalarınızı uzun dönemler boyunca sağlıkla kullanabilmek için, yapıldıkları malzemelerin gerektirdiklerine dikkat etmenin yanı sıra onları mutfağınızda nasıl sakladığınız da önemlidir. Uzun uzun dolaşmadan, kolayca size en uygun balık tavası modelini Evidea üzerinden güvenle satın alabilirsiniz.