Bazı anlar vardır, göz göre göre en sevdiğiniz beyaz gömleğin üzerine kahve dökülür ve hiçbir şey yapamazsınız. Misafir çocuğu, yediği karpuza halının ortasına döker ve engel olamazsınız. Bu anlar, ne yazık ki önüne geçemediğiniz çaresiz anlar arasındadır. Ancak üzülmeyin, her şeyin bir çaresi bulunur. Zorlu lekelerle birlikte mücadele ederek onları yok etmemiz mümkün. Şimdi sizinle lekeleri çıkarma ile ilgili bilinen tüm gerçekleri paylaşacağız. 

Çaresiz kaldığınız anlarda yardımınıza koşacak leke çıkarma teknikleri ile içinize su serpiyor, sizin için kimseciklerin bilmediği yöntemleri masaya yatırıyoruz. En sevdiğiniz kıyafetlerinizde, çok beğenerek aldığınız koltuk takımınızda veya halınızda en ufak bir leke kalmasın, ilk günkü gibi tertemiz olsun diye kullandığınız  leke çıkarıcılara farklı bir boyut kazandırıyor, evde bile uygulayabileceğiniz yöntemleri sıralıyoruz. Kağıt kalemler hazırsa, gelin birlikte zorlu lekelerden kurtulma yöntemlerine bakalım.

Gizli Bilgi: Leke Çıkarma Hileleri

Günlük hayatta akış halindeyken yemek yer, çay ya da kahve içer ya da yolda yürürsünüz. Bu eylemlerin her birinde başınıza türlü şeyler gelebilir. Yemeği istemeden üzerinize dökebilir, kahveyi bembeyaz pantolonunuza damlatabilir ya da yolda yürürken oynayan bir kaldırım taşına denk gelerek çamura batabilirsiniz. Bu yaşayacağınız durumlar ister istemez modunuzu düşürebilir. Durun, modunuzu düşürmeden evvel sizinle paylaşacağımız bir takım gizli notlar bulunuyor. Eminiz ki az sonra okuyacağınız  leke çıkarma yöntemleri bir gün hayatınızı kurtaracak.

Leke giderme denince akla ilk deterjanlar gelir. Ancak burada deterjanlardan bahsetmeyeceğiz. Hemen hemen her evde bulunması muhtemel malzemelerle anlık olarak lekelerden kurtulmaya yönelik bir liste olacak. Farklı lekeleri çıkarmaya yönelik farklı türden malzemeler kullanılıyor. Örneğin kahve lekesinin çözümü sirke ve su karışımı olurken, çikolata lekesinin çözümü karbonat ve ılık su karışımından geçer. Peki doğal yöntemlerle leke çıkarma hileleri neler olabilir inceleyelim.

Mutfakta salata yaparken aniden elinizi kestiniz diyelim ve üzerinizde en sevdiğiniz gömlek. Elbette önce elinize gerekli müdahalelerde bulunduktan sonra sıra gömleğinizi temizlemeye geliyor. Kan lekesini çıkarmak için kıyafet üzerine bir miktar beyaz sirke dökebilirsiniz. Eğer kan lekesi büyük bir alana yayıldıysa sirkeyi döktükten sonra nemli bir bezle hafif şekilde silebilirsiniz.

Buna benzer durumlarda kullanabilmemiz için, doğal malzemeleri karıştırarak leke çıkarıcı bir iksir elde etmeniz mümkün. Süt, beyaz sirke, tuz, karbonat, limon, mısır nişastası ve bebek pudrası gibi her evde bulunabilen malzemeleri bir araya getirerek, farklı lekeleri çıkarmak için kullanabilirsiniz. Üstelik bu malzemeleri birleştirmek için bir şişe kullanırsanız kendinize özel leke çıkarma ev ilaçları yaparak, ani durumlarda hemen müdahale etme şansı bulabilirsiniz. 

Kıyafetleriniz Şimdi Tertemiz

Gardırobu açtınız ve giymeyi planladığınız kıyafetinizde sarı bir leke gördünüz. Kombininizi de tam olarak o kıyafete göre ayarlamıştınız. Yaşadığınız hayal kırıklığını az çok tahmin edebiliriz. Ancak kendinizi hiç üzmeyin, bu durumu yaşayan onlarca kişi bulunuyor. Önemli olan bu tür durumlarda nasıl müdahale etmeniz gerektiğini bilmek. 

Bu kıyafetler bazen üzerine bir şey dökülmese bile gardırop lekesi olabilir. Bu türden zorlu lekeleri gidermek için kuvvetli bir iksire ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Aslında ufak bir beyaz sabun işinizi çözecektir. Açık sarı kıyafet lekeleri, beyaz sabun ile kolayca çıkacaktır. Beyaz sabunu lekenin üzerine hafifçe bastırmanız gerekir. Birkaç hamle ile bu istenmeyen lekelerden kurtulabilirsiniz. 

Kıyafetlerinize gün içerisinde pek çok şey bulaşabilir. Yemek, içecek, toz ya da kir. Bunların her biri farklı hammaddeleri içerdiği için leke çıkarma ipuçları da birbirinden farklıdır. Yağlı bir yemek lekesini kıyafetinizden çıkarmak için tuz kullanabilirsiniz. Ayrıca yağ lekesinin üzerine bebek pudrası dökerek 10 dakika kadar bekletmeniz durumunda, yağ lekesinden kurtulmanız kuvvetli bir ihtimal olur. 

Peki hemen müdahale edemediniz, eve geldiğinizde beklemiş yağ lekesini nasıl çıkaracaksınız? Burada devreye bulaşık deterjanı giriyor. İçerisinde yer alan kuvvetli yağ çözücü özelliği sayesinde beklemiş yağ lekelerinin en kuvvetli çözümü bulaşık deterjanları olur. En görünür ve sık karşılaşılan kıyafet lekelerinden bir başkası ise çay ve kahve lekeleri olur. Kahve lekesi için ise dökülen bölgenin üzerine bir miktar karbonat dökebilir, ıslak bir sünger yardımıyla hafif şekilde ovalayabilirsiniz. 

Ayrıca kıyafetlerinizdeki lekenin türüne göre limon suyu da iyi bir seçenek olabilir. Limonu sıkarak çıkardığınız suyunun üzerine bir miktar tuz ve ılık su ekleyerek bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışımı lekeli alana sürerek bir süre bekletmeniz, ardından su ile durulamanız gerekiyor. Ayrıca tebeşir de yine yağlı kıyafet lekeleri için tercih edilen bir leke çıkarma yöntemi. 

Bildiğiniz tahtaya yazı yazmak için kullanılan beyaz tebeşirleri, özellikle beyaz renkli kıyafetlerinizde yer alan yağ lekelerini çıkarmak için kullanabilirsiniz. Tüm bu yöntemleri kullanarak istenmeyen lekelerle vedalaşıp, tertemiz kıyafetlerinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Koltuklarda Oluşan Lekeleri Çıkarma İpuçları

Eviniz her köşesi her an kirlenmeye müsaittir. Üzerinde yaşanan her alanın kaderi bu yaşanmışlıkların göstergesi sayılabilir. Felsefeyi bir kenara bırakırsak, koltuk ya da halılara bulaşan lekeler ne yazık ki hiçbirimize bu yaşanmışlıkları anımsatmıyor. O sebeple bu lekelerden kurtulmayı iyi bilmek de fayda var. Ani gelişen bir durumda anında müdahale çoğu zaman sizi yeni bir koltuk ya da yeni bir halı almaktan kurtarabilir. Bu sebeple leke çıkarma yönergeleri kılavuzunu iyi şekilde incelemeniz gerekebilir. Peki nedir bu yönergeler?

Bembeyaz koltuğunuza doğru çocuğunuzun çikolata bulaşmış elleriyle koşmaya başladığınızı gördüğünüzde iş işten geçmiş ise durun telaşlanmayın. Beyaz koltukların kaderidir kirlenmek deyip geçmeyeceğiz elbette. Beyaz koltuklara bulaşan her bir lekenin giderilmesi için farklı teknikler uygulayabilirsiniz. Bunlardan ilki, çocuklu her evin başına gelebilecek olan çikolata lekesi. 

Koltuklarınıza bulaşmış kahverengi çikolata lekesini çıkarabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri karbonat. Ilık suyun içerisine bir miktar karbonat ekleyerek elde edeceğiniz karışımı karbonat eridikten sonra bir bez yardımıyla nazikçe silebilirsiniz. Burada nazikçe silmek, lekenin iç kısımlara kadar inmesini engelleyeceğinden oldukça önemli bir adım. 

Vişne suyu ekşi tadı ve içinizi serinleten ferahlığı ile evlerde sık sık tüketilen bir meyve suyu çeşidi. Evde bardaktan aniden yerdeki halıya doğru süzülen vişne suyu da sıklıkla karşılan leke çeşitlerinden biri. Peki bu kıpkırmızı rengi güzelim halınızdan nasıl çıkarabilirsiniz? İlk olarak, halının hızlı şekilde vişne suyunu emmemesi için kağıt havluyu halının üzerine hafifçe yerleştirin ve havlu kağıdın vişne suyunu emmesini sağlayın. 

Ardından temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Soğuk su ile yeteri miktarda bulaşık deterjanını karıştırırak bir bez yardımıyla dökülen alanı silebilirsiniz. Bu yöntem etkili olmadıysa, soda ile leke temizleme yöntemini deneyebilirsiniz. Soda içerisinde yer alan boraks ve amonyak gibi maddeler sebebiyle güçlü bir leke çıkarıcı etkiye sahiptir. Sık karşılaşılan durumlardan biri de halıya ya da koltuğa dökülen ojeler olur. 

Bu durumda biraz zamana ihtiyaç duyabilirsiniz. Koltuğa ya da halıya dökülen ojenin üzerine bir pamuğa ya da beze damlattığınız sirkeyi koyarak yaklaşık olarak 1 saat kadar bekletmeniz gerekiyor. 1 saatin sonunda pamuğu kaldırdığınızda lekenin de yüzeye kadar çıktığını göreceksiniz.