Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? | Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kuzey Amerika, Güney Avrupa, Asya gibi dünyanın belirli bölgelerinde yetişen şakayık, naif görünümü ve hoş kokularıyla tüm dikkatleri üzerine çeken bir çiçek türüdür. Yaz aylarında açarak belir bir seviyedeki soğuya karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Pembe, beyaz, sarı gibi birçok farklı renk seçenekleriyle ilgi çekerek balkon, bahçe gibi alanlarda rahatlıkla dekore edilebilir.
Şık aranjmanlar veya saksı halinde ortama hoş bir koku yayan bu şakayık çiçeklerinin güneşle direkt olarak temas etmediği mekanlarda yetiştirilmesi son derece önemlidir. Bahçe ve balkonlarda çiçek yetiştirmeyi sevenler için harika bir tercih olan şakayık, bulunduğu ortama şık ve estetik bir görünüm kazandırmanın yanı sıra insanlara sakinleştirici bir etki sunar.
Bahar aylarının vazgeçilmez çiçeği şakayık bitkisinden verimli bir sonuç alabilmek için ideal su ve ısı değerini karşılamanız oldukça önemlidir. Bu çiçekle daha önce tanışmadıysanız veya bu çiçeklerin bakımı hakkında hiçbir tecrübeniz yoksa şakayık çiçeği bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Zarif Görünümüyle Ön Plana Çıkan Şakayık Çiçeğinin Özellikleri
Farklı renk ve zarif görünüşleriyle göz dolduran şakayık çiçekleri, simgelediği birçok anlamlarıyla oldukça sık tercih edilir. Etrafa hoş bir koku bırakan bu çiçeklerin her birinin farklı bir özelliği vardır. Pembe şakayıklar, sevgi, dostluk, annelik gibi duyguları simgeler. Sarılar, pozitiflik ve neşeyi kırmızılar ise romantizm ve aşk duygularını ifade eder. Belirli bir dereceye kadar ki soğuklara karşı dayanıklıdır.
İlkbaharda çiçek açan şakayıkların bakım süreci büyük özen ve emek ister. Soğanlı bir kök yapısına sahip olduğu için aşılama yöntemiyle hızlı şekilde çoğaltılır ve büyür. Yetiştirilmesi yüksek alanlarda yapılır. Bu çiçekler, aşırı hava koşullarını sevmez. Bu yüzden şakayık bitkilerini bu tur hava koşullarından uzak tutmak gerekir. Bitkinin toprakları mutlaka humuslu ve zengin mineral içermesi gerekir.
Şakayık nasıl ekilir sorusuna yanıt olarak bu toprak detayı ekim aşamalarında önemli bir yer kaplar. Toprağa ne kadar ilgi verilirse bitki de o kadar verimli şekilde kendini gösterir. Toprak gübrelenirse şakayıklar daha uzun ve gür saplı şekilde ortaya çıkar. Ekim işlemi yapıldıktan sonra ilk gübreleme işlemi ilkbahar aylarında yapılabilir. Mayıs ve haziran aylarında çiçek açar ve yavaş yavaş büyür.
Şakayık Çiçeği Bakımın Püf Noktaları
Şakayık çiçeği toprağı nasıl olmalı? Bitkiyi yetiştirirken dikkat edilecek unsurlar nelerdir? “Bitkilerden en iyi performans almak için nelere dikkat edilmeli?” gibi aklınıza takılan bütün sorulara bu yazıda cevap bulabilirsiniz. Buket veya saksıda konumlandırılan bu çiçeklerin bakımını en doğru şekilde yapmak için bazı dikkat etmeniz gereken püf noktalar vardır. Bu püf noktalar, şu şekilde sıralanabilir:
Sulama
Sulama işlemi bakım konusunda atlanmaması gereken önemli püf noktalar arasındadır. Dolayısıyla şakayık çiçeği sulama işlemi gerçekleştirilirken oldukça titiz davranılması gereklidir. Bu çiçekler, suyu çok sevse de sulama işlemlerinin aşırıya kaçılmaması büyük önem arz eder. Toprağın her zaman nemli kalmasına dikkat ederek sulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yaz mevsiminde daha sık kış mevsiminde ise daha az sulama yapabilirsiniz. Düzenli şekilde dinlendirilmiş suyla suladığınız şakayıklar, büyüme konusunda sizi mutlu eder.
Toprak ve Saksı Seçimi
Şakayık bitkisinin verimli şekilde büyüyebilmesi için killi ve humuslu topraklarda yetiştirilmesi gerekir. Bununla birlikte iyi bir drenaj sistemi, toprağın nemli olması ve zengin mineral içeren toprak tercih edilmesiyle çiçeklerde yaygın bir şekilde görülen kök çürüme sorununu ortadan kaldırarak bitkilerin sağlıklı büyümesini gerçekleştirebilirsiniz.
Sıcaklık
Şakayık genel anlamda güneşi seven soğuktan hoşlanmayan bir bitki türüdür. Bu yüzden bu çiçekleri büyütürken aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava koşullarından kaçınmanız gereklidir.
Konum
Şakayık çiçeğinizi konumlandıracağınız ortam, yetiştirilme evresinde büyük rol oynar. Çiçeğinizi koyacağınız ortama karar verme süreçlerinde ortamın rüzgar almamasına ve çiçeğin doğrudan güneşle temas etmemesine özen göstermeniz gerekir.
Gübre
Zengin mineral içeren gübre ve humuslu toprak bu bitkiler için oldukça idealdir. Bu yüzden tercihlerinizde organik gübre seçeneklerine yönelmeniz çok daha doğru olur. Şakayık bitkilerini yılda 1 kez ilkbahar mevsiminde gübrelemeniz tavsiye edilir.
İlaçlama
Şakayık çiçeğine gereken özeni göstermek çiçekten alacağınız verim için büyük önem taşır. Bitkiyi, böcek, mantar veya hastalıktan ilaçlama desteği sayesinde koruyarak çiçeklerden çok daha iyi bir performans alabilirsiniz.
Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Şakayık çiçeğinin çoğaltılmasında tercih edilen 2 farklı yöntem bulunur. Tohumlama ve aşılama şakayık çiçeği çoğaltma yöntemleri arasında yer alır. Çiçeğin özellik ve türüne göre hangi yöntemin tercih edileceği değişebilir. Tohumla çoğaltma yöntemi uzun zaman alacağı için oldukça sabırlı olmanızda fayda vardır.
Tohumla çoğaltmada bitkinin çiçeklenme süresi ortalama 1-2 sene süreceği için pek tercih edilen yöntem değildir. Aşılama yöntemi ise kişiler tarafından yaygın olarak tercih edilir. Aşılama yöntemi sayesinde bitkiler hızlı bir şekilde çoğalır. Havaların soğumaya başladığı Eylül ayı, çoğaltma işlemi gerçekleştirmek için en uygun zamandır.
Şakayık Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Şakayık çiçeği ne zaman dikilir, sorusuna en sağlıklı cevabı vermek için ekim yapılacak bölgenin sıcaklık koşullarını incelemeniz gerekir. Sıcaklığın erken geldiği bir yerde oturuyorsanız ekim için mayıs veya haziran aylarını tercih edebilirsiniz. Fakat soğuğu sert geçen, ilkbahar mevsiminin geç geldiği bölgeler için temmuz ve ağustos ayları çok daha uygun olur.
Çiçeğinizin baharı açarak karşılamasını istiyorsanız, eylül ayı ekim için son derece ideal bir zamandır. Şakayık bitkisini hem tohum hem de soğan olarak ekebilirsiniz. Tohum şeklinde ekilen bitkilerde çiçek açma uzun yıllar gözlenmez. Bu yüzden tohum yerine yumrulu soğan ve aşılanan fideleri ekim için tercih edebilirsiniz. Bitkinin yetiştirileceği toprak gübre ve torf açısından zengin olmalıdır. Köklerin rahatça büyüyüp etrafa özgürce yayılabilmesi için belirli aralıklarda dikilmesine özen göstermelisiniz.
Çiçeklerin büyümesini, sıcaklık, ışık, rüzgar, nem gibi faktörler doğrudan etkiler. Dolayısıyla bu çiçekleri aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalardan korumanız gerekir. Şakayık, doğrudan güneş ve rüzgar alan ortamlardan hoşlanmaz. Bu yüzden bu çiçeği konumlandırırken doğrudan güneş ve rüzgar almayan yerleri tercih etmelisiniz. Bitkiyi konumlandırdıktan sonra sık sık yerini değiştirmemeniz önerilir. Çünkü bitkilerin ortama alışma süreci oldukça fazla zaman alabilir.
Budama İşlemi Hakkında Önemli Detaylar
Şakayık bitkisi bakımı denildiğinde atlanmaması gereken budama işlemi, bitkinin estetik ve sağlıklı görünmesi için önemli bir detaydır. Hastalıklı ve hasarlı bölgelerin vakit kaybetmeden kesilmesi gerekir.
Şakayık budama ipuçları hakkında bilgi sahibi olarak budama işlemlerinizi kusursuz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Budama işlemi için en uygun dönem sonbahar aylarıdır. Bu aylarda bitki kurumaya meyillidir. Fakat hastalık oluşumu dahilinde dönem fark etmeksizin bitkileri bu hastalıklı kısımlardan onarmanız gerekir.
Bitkinin yapısına ve köklerine herhangi bir zarar vermeden kurumuş ve hastalıklı kısımlarını düzgün ve keskin bir makas yardımıyla keserek bitkinin daha lüks şekilde görünmesini sağlayabilirsiniz. Budama işlemlerinde toprağa ekstra gübre karıştırarak bitkinin ısınmasını sağlayabilir, bitkinin verimli bir şekilde büyümesine destek olabilirsiniz.