Sofraların kalabalıklaştığı paylaşmanın çok daha anlamlı olduğu Ramazan ayında oruç tutmak, her bireyin sağlık durumuna göre farklı etkiler gösterebilir ve günlük aktivitelerinizi etkileyebilir. Bu dönemde vücudunuzun beslenme alışkanlığı birden değiştiği için oruç tutarken yaptığımızı işlere odaklanmak biraz zaman alabilir. Gün içerisinde yorgun hissettiğinizde günlük aktivitelerinizi yerine getirmek, iş veya dersleriniz için çalışmak zorlaşabilir. Biz de sizler için çalışırken üretkenliğinizi korumanıza yardımcı olacak birkaç ipucuyla geldik.

Öncelikli olarak gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi adına iftar ve sahur zamanları atlanmamalıdır. Sahur zamanının sadece suyla geçiştirilmesi ya da hiç sahur yapılmamasının vücut için zararlı olabileceğine dikkat edilmelidir. Hazım problemleri yaşamamak adına hem iftar hem de sahur vakitlerinde aşırı yağlı, tuzlu (ağır) besinler tüketmekten kaçınılmalıdır. Özellikle sahurda yenen yemeklerin enerji verici ve sizleri tok tutacak besinler olmasına ayrıca dikkat edilmelidir. Çünkü oruçlu olunana zaman diliminde tüm enerji ihtiyacınızı burada aldığınız besinler sağlayacaktır.

Ramazan ayında gün içerisinde vücuda herhangi bir besin girmediğinden günlük iş akışlarımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan enerjiyi alamamaktayız. Aynı şekilde iftar zamanına kadar vücudumuz sıvı ihtiyacını karşılayamayacağı için, sahurda yeterince sıvı alınmadığı takdirde vücuttaki su kaybına bağlı olarak, baş ağrısı, baş dönmesi, odaklanmada zorlanma gibi sağlık problemleri yaşayabilmekteyiz. 

Benzeri sebeplerden dolayı oruç tutarken hem beslenmeye hem de fiziksel aktivitelere dikkat etmek gerekir. Bu sebeple zaman yönetimi, normal zamanlara kıyasla daha da önem kazanmaktadır. Kendinize günlük hedefler koyarak planlarınızı daha net hale getirmeniz bu süreci sizin için oldukça kolaylaştıracaktır. Verimli çalışma yolunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ezbere bir program izlemekten ziyade gün boyunca nasıl hissettiğinizin farkında olarak çalışma programınızı ona göre ayarlamaktır.

Gün içerisindeki en verimli saatler kişiden kişiye farklılık gösterse de Ramazan ayı özelinde oruç tutan kişiler için bu zamanların, sabah erken saatler ve iftar sonrası saatler olarak söyleyebilmek mümkündür. Bu sebeple gün planlaması yaparken üretkenlik gerektiren veya çok efor harcamanızı gerektiren işleri sabah erken saatlerde halledip sonrasında diğer operasyonel işlerin yapılması üzerine bir planlama yapabilirsiniz.

Dikkat ve enerji gerektiren çeşitli etkinlik ya da toplantılarınıza da iş akışlarınızda öncelik vermelisiniz. Enerjiniz düşük olduğunda daha az efor gerektiren işlerinizi yapabilirsiniz. Böylelikle hem işlerinizi aksatmayacak hem de kendiniz için verimli olan bir çalışma sistemi kurabileceksiniz.

Oruçluyken uyku eksikliği yaşamamak da bu süreçte dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Gün içerisinde besin alamadığınız için enerji kaybı yaşamanız çok olasıdır, bir de bu duruma ek olarak uykusuzluk işin içine girince günü sağlıklı ve verimli bir şekilde bitirmek adına hazırlıklarımızı bu etkiyi en aza indirmek üzere kurgulamalıyız. Burada karşımıza şöyle bir durum çıkıyor, enerji verimliliği açısından sahura kalkmamız gerekiyor, ancak uykusuzlukta çekmemiz gerekiyor. Bu durumu aşmak için akşam uykusuna mümkün olduğunca daha erken başlamak ve sahurda da daha hızlı ve kolay hazırlanabilecek bir sofra ile zamanı doğru kullanmak gerekiyor. Özellikle sahurda tüketilecek bazı besinler uyumadan önce organize edilebilirse sahurda harcanan süreden tasarruf edilmiş olur ve böylece o süre uyku için değerlendirilebilir.