Laminat, ahşap parkeler ve mermer zeminler… Zemin dendiğinde akla birbirinden farklı seçenekler gelirken her biri için farklı temizlik kuralları öne çıkıyor. Yaptırması zahmetli, uzun yıllar değiştirilmeyen, evin en uzun süre kullanılan unsuru yer döşemelerinin temizliği oldukça önemli. Zemin malzemenizin uzun ömürlü olabilmesi, kolay yıpranmaması için temizlikte dikkat edilecek bazı noktalar var. Bunlara göz atalım;

Laminat parkelerin temizliği

Laminat parkeler, ahşabın yan ürünlerinin sıkıştırılması ve üzerinde koruyucu bir katmanın yer almasıyla üretilen dayanıklı bir zemin kaplama malzemesi. Ahşap içeriği yüksek olduğu için ahşap zemin temizliği uygulamanız bu parkeler için gayet uygun. Masif ahşap parkelere göre temizliği nispeten kolay olsa da laminat parkelerin temizliğinde de dikkatli olmak gerekiyor. Köşelerdeki toz birikmelerine karşı laminat parke zeminleri öncelikle elektrikli süpürgeyle temizlemek, ardından silmek en uygunu. Silme işlemini mop ve yumuşak dokulu paspaslar ile yapmaya ve parkeyi ıslak bırakmamaya dikkat etmeli. Temizleyici olarak sert kimyasallar yerine, ahşap temizleyici veya tercihinize göre arap sabunu kullanmalısınız. El ile temizlik yapılacaksa bezin iyice sıkıldığından emin olun.

Lamine parkelerin temizliği

Ahşap parkeler, ahşabın çeşitli işlemlerle parke haline dönüştürülmesi ile evlerimizde yer bulan bir zemin malzemesi. Çizilmeye karşı fazla dayanıklı olmasalar da şık ve doğal bir görüntü elde etmek için ahşap parkeler her zaman revaçta. Sağlıklı bir malzeme olarak önerilen doğal ahşabın temizliği için özel ahşap temizleyicileri kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Fayanslarda kullanılan yüzey temizleyiciler ahşap parkelere uzun vadede zarar veriyor. Çizilmelere karşı koltuk ve sandalye gibi mobilyaların ayaklarına koruyucu yerleştirmek doğru bir önlem.

Zaman içinde araları açılmış olan, süpürgeliklerin hafif de olsa söküldüğü parkeleriniz varsa öncelikli temizlik, elektrik süpürgesi kullanmak. Çürümeleri önlemek için sık ve ıslak temizlik yerine sık süpürmeyi tercih etmek daha uygun. Elektrikli süpürgenin sap ve tekerleklerinin, parkeyi çizmemesi için dikkatli kullanılmasına, sivri bir kısmının olmamasına dikkat etmekte fayda var. Islak temizlik yapılacağı zaman ahşap parkelerinizin hijyeni için endişe duyuyorsanız, temizlik kovasına bir fincan sirke ekleyerek parkelerinizi gönül rahatlığıyla silebilirsiniz. Sirkenin kokusu kısa süre içinde uçup gider. Ahşap parkeleri sildikten sonra iyice kurulamaya dikkat etmek gerek.

Doğal taş zeminler

Özellikle yazlık evlerde şık bir görüntü sunan doğal taşlar, fazla kir göstermemeleri nedeniyle oldukça cazip bir zemin çözümü. Ancak doğal taşlarda zamanla biriken kirleri fark etmek de güçleşebiliyor. Bu bakımdan nazik bir fırçalama ile sık sık temizlenmeleri ve süpürülmeleri önemli. Silme işlemi içinse su ile seyreltilmiş beyaz sirke deneyebilirsiniz. Öncelikle küçük bir yüzeye uygulayıp 15 dakika bekledikten sonra tazyikli su ile yıkayarak doğal taşlarınızın temizliğini yapabilirsiniz.

Mermer zemin temizliği

Dekorasyonda yer bulan doğal taşların en ünlüsü şüphesiz mermer. Her türlü mekânda yer alan, binlerce yıldır çeşitli şekillerde kullanılan, sofistike bir görüntünün baş yıldızı mermer özel bir ilgiyi hak ediyor. Mermer yüzey temizliğinde sert kimyasallar yerine sabun bazlı temizleyicilerle sık sık temizlemek ve kurulamak mermerlerin uzun süre temiz kalmasına yardımcı oluyor. Lekeler içinse mermer için üretilen özel temizleyiciler ve seyreltilmiş bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Doğal bir temizlik istiyorsanız lekeler üzerine nişasta veya kabartma tozu dökerek nazik bir ovma yapabilirsiniz. Sert fırçalamadan kaçınmak mermerlerin doğal parlaklığını korumak için önemli.