Ütü yapmak neredeyse herkese külfetli bir iş olarak görünür. Bir açıdan doğruluk payı olsa da ütü yapmanın püf noktaları öğrenildiğinde kıyafetlerinizi ihtiyacınız olduğunda kolay bir şekilde ütüleyebilirsiniz. Rehberimizi sonuna kadar okuduğunuzda artık bir ütü ustası olup çıkmanız işten değildir. Eğer sizin de dağ gibi biriken ütülenecek kıyafetleriniz oluyor ve hangisini nasıl ütüleyeceğinizi bile bilmiyorsanız yazımıza göz atın!

Ütü Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ütü yaparken nelere dikkat etmeliyiz sorusunun cevabını verebilmek için en başa, çamaşırları yıkamaya karar verdiğiniz ana dönmemiz gerekir. Çünkü bütün ütüleme zorlukları burada baş göstermeye başlar. Şimdi aşama aşama nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve püf noktaları maddeleyelim.

  • Çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmanız daha az kırışıklığın yanında güzel bir koku da sunar. Yumuşatıcıya alerjiniz varsa, alerjen olmayan ürünleri deneyebilirsiniz.
  • Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra, eğer kurutma makinesi kullanmıyorsanız, kırışıklıkları çırpma, gerdirme ya da silkeleme gibi hareketlerle açmalısınız. Kırışıklıkları açılmış olan çamaşırlar çok daha kolay bir şekilde ütülenir. Diğer yandan makine içerisinde çok bekletmek de çamaşırların daha fazla kırışmasına neden olur. Bu yüzden bekletmeden asmalısınız. Kurutma makinesi kullanıyorsanız ütü ayarı ile kurutma yapmanız uygun olur. Bu ayar ile çamaşırlarınız makineden hafif nemli halde çıkar ve ütü yapmanızı kolaylaştırır.
  • Kurutmada dikkat etmeniz gereken noktaları uyguladınız, sıra geldi ütü yapmaya. Ütü yapmaya başlamadan önce kıyafetlerinizi mutlaka gruplara ayırın. Bunun sebebi bütün kıyafetlerin aynı ayarda ütülenmemesinden kaynaklıdır. Gruplama yaparak sürekli ayar değiştirmek zorunda kalmazsınız. 
  • Hızlı ütü yapmanın püf noktaları ütü masanızın yüksekliğini ve kıyafetlerinizi koyabileceğiniz temiz bir zemin ayarlamanız, Sıcak buhar ile direkt temas halinde zarar görebilecek kıyafetleriniz için ütü bezi bulmanız, ütünün tabanının ve ütü masanızın temizliğini kontrol etmeniz ile doğru orantılıdır. Bu adımları uyguladığınızda hızlı bir şekilde ütünüzü yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Ütü masası kumaşını açıp içerisine alüminyum folyo yerleştirerek kıyafetlerinizin ütü masasına denk gelen yerlerindeki kırışıklıkları da kolay bir şekilde açabilirsiniz.
  • Ütünün suyunu fiş prize takmadan ve taşma ihtimaline karşı yavaş yavaş doldurun. Buhar kontrol düğmesi tamamen kapatarak su sızma ihtimalini de engelleyebilirsiniz.
  • Ütülenmesi gereken çarşaf, perde gibi büyük parçalar varsa önce bunları ütülemeye başlamanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır.
  • Ütü yaparken kıyafetlerinizin ömrünü kısaltmamak adına mümkün olduğunca dairesel hareketlerden kaçınmalısınız. Kıyafetlerinizi ileri ve geri olacak şekilde ütülemelisiniz.
  • Güzel ütü yapmanın püf noktaları hem kıyafetlerin hem ütü masanızın hem de ütünüzün temizliğinden geçer. Kıyafetlerinizi kirliyken ütülemek kirin kıyafete yapışmasını sağlar ve sağlıksız bir ütülemedir. Ütünüz için ise püf nokta kireçleme yapmasını en baştan engellemek için çeşme suyu kullanmamaktır. Arıtılmış su kullanmak ütünün sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için önemlidir. Diğer yandan ütünüzün tabanını düzenli bir şekilde karbonatlı su ile temizleyebilirsiniz.

Kıyafet Çeşitlerine Göre Ütü Yapmanın Püf Noktaları

Her kıyafetin kendine has bir ütülenme yöntemi vardır. Her kıyafet için ütü yapmanın kolay yolu ise kıyafetlerinizi iyi tanımak ve onlara nasıl davranmanız gerektiğini bilmektir.

  • Baskılı ve nakışlı kıyafetler yüksek ısılara farklı tepkiler verebilir. Örneğin baskılar soyulabilir ya da nakışlar eriyebilir. Baskılı ya da nakışlı bir kıyafet ütülemeniz gerekiyorsa bu kıyafetlerinizi ters çevirerek ütülemelisiniz. Diğer yandan koyu renkli kıyafetlerinizi de yine tersten ütülemeniz gerekir, çünkü bu kıyafetler fazla ısıda parlama gibi problemler çıkarabilir.
  • Kumaş pantolonlarınızı ütülerken cepler iz yapabilir. Bu yüzden önce cepleri ütülemeniz gerekir. Cepleri ütülerken mutlaka dışarıya çıkarmalısınız.
  • Perde ya da nevresim gibi büyük eşyaları ütülerken yanınızda hazır bir şekilde bekleyen düz bir zemin, çamaşır kurutmalık ya da sandalye gibi asılabilecek bir alan olması gerekir. Böylelikle kirlenme ya da kırışma risklerini ortadan kaldırabilirsiniz.  Aslında bu işlemi kolay ütü yapmanın püf noktaları içerisinde tüm kıyafetler için söyleyebiliriz.
  • Isı karşısında erime, hasar görme ya da şekil değiştirme riski bulunan kıyafet ya da eşyalarınızda mutlaka ütü bezi, tülbent ya da kurulama bezi kullanmalısınız. Buna en çok ipek, saten gibi kumaşlarda dikkat etmelisiniz.
  • Ceket ütülerken iz olmaması için önce kolundan başlamalısınız. Ceket kumaşının özelliğine göre tülbent ya da ütü bezi kullanmanız gerekebilir. Diğer yandan talimatlara göre ütülemeniz de ceketinizin mahvolmaması adına önemlidir.

Gömlek Ütüsü Nasıl Yapılır?

  • Gömleklerinizi ütülerken öncelikle kollarını ve manşetleri ütülemelisiniz.
  • Klasik bir gömlekte kol çizgileri bulunurken, spor bir gömlekte çizgi yapılmaz. İkisini bu açıdan ütülemeye dikkat etmelisiniz.
  • Manşetleri ve kolları ütüledikten sonra omuz kısmını ütülemelisiniz. 
  • Manşetler, kollar ve omuzlardan sonra sırt kısmını ütülemeniz gerekir.
  • Düğmeli kısmı ütülerken de kolların kırışmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Gömlek ile ilgili ütünün püf noktaları aşamalarında son kısım yakadır. Yakayı ütülerken önce iç kısım ütülenir, sonra katlanarak üzerinden geçilir.

Pantolon Ütüsü Nasıl Yapılır?

  • Pantolon ütüleme işlemine cepleri dışarıya çıkarıp ütüleyerek başlamalısınız.
  • Sonrasında bacak arasını ütülemek için pantolonunuzu ütü masasına geçirmelisiniz. Bu işlem de bittikten sonra bel kısmını ütülemeniz gerekir. 
  • Bacakları ütülerken çift çizgi yapmamak için çizgileri kaybetmemeniz önemlidir. Her zaman çizgilerin nerede olduğunu kontrol edip ütüleyin. Eğer çift çizgi yaptığınızı fark ederseniz ütü spreyi kullanarak yaptığınız çift çizgiyi yok etmeye çalışın ve önceki çizgiden tekrar ütüleyin.
  • Astarlı pantolonların astarı ütü sırasında iz bırakabilir. Bu durumu yaşamamak için elinizi içeriye sokup astarı yukarıya doğru itebilirsiniz.
  • Koyu renk bir pantolon ütüleyecekseniz ütü bezi kullanmanız doğru olur.

Ütü Nasıl Temizlenir?

Ütünüzü temizlemek için evde uygulayabileceğiniz birçok yöntem vardır. Bunlardan ilki karbonatlı su ile taban temizliğini yapmaktır. Tabanda bulunan deliklerin temizlenmesi için ise kulak çöpü kullanabilirsiniz. Deterjanlı bir su hazırlayıp kulak çöpünü bu suyla ıslatarak delikleri rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Ütünün içini temizlemek için beyaz sirke çok kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulayacaksanız kokuyu çıkarmak için biraz çabalamalısınız. Su haznesine aynı oranlarda su ve beyaz sirke doldurun ve ütüyü en yüksek sıcaklıkta çalıştırın. Ütü iyice ısındıktan sonra bir süre buhar verin ve ütüyü prizden çekip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra sirkeli suyu boşaltıp temiz su doldurun ve buhar verme işlemini koku gidene kadar tekrarlayın. 

Limon tuzunu ılık suda eritip su haznesine döküp aynı işlemleri yaparak da ütünüzün kireçlerini çözebilirsiniz. İyi ütü yapmanın püf noktaları işe yarasın istiyorsanız bu temizleme işlemlerini ayda bir kez düzenli bir şekilde yapmanız faydalı olacaktır.

Ütünün Yapışmaması İçin Ne Yapmalı?

Ütü yapma teknikleri ütünün eski, tabanının kirli ya da termostatının bozuk olması gibi durumlarda işe yaramayabilir. Ütünüz eskiyse mutlaka değiştirmelisiniz, aksi takdirde yapışmasını engelleyemeyebilirsiniz. 

Tabanı kirli olan ütüler de kıyafetlere yapışır. Bu durumda ütünüzün taban temizliğini yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerle düzenli bir şekilde yapmalısınız. Ayrıca kıyafetlerin üzerine koyacağınız nemli bir bez de ütünün yapışmaması için kullanışlı bir yöntemdir. Fakat ne kadar bez koymuş olursanız olun ısı ayarını ütüleyeceğiniz kıyafete göre yapmanız gerekir. 

Termostat ayarı bozuksa yapışma sorununun devam edeceğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu durumda ütünüzü tamir ettirmeyi deneyebilir ya da en garanti yöntem olarak yeni bir ütü almayı düşünebilirsiniz.