Geri dönüşüm ne demek? Kısaca tüketim toplumlarının oluştuğu modern dünyada oldukça önem kazanan bir çevresel harekettir. Doğal kaynakların tükenmesi ile günlük yaşamda kolaylık sağlayan materyallerin fakat atık statüsüne geçtiğinde doğaya zarar vermesine karşın ortaya çıkar. Atıkların azalmasını, kaynakların doğru kullanımını amaçlar. Plastik, pil, kağıt, cam, alüminyum gibi maddelerin dönüştürülmesi bu amaç için oldukça önemlidir. Arkeolojik kazılarda yüz yıllar öncesine ait kalıntılar incelendiğinde, geri dönüşümün tarihinin oldukça eski olduğu görülür. Kısıtlı kaynaklara sahip olunan eski dönemlerde insanlar kırılan araçlarını kül yardımıyla geri dönüştürür. Geri dönüşümü savunduğu bilinen ilk kişi ise M.Ö. 400 yılında Platon’dur. Modern anlamdaki geri dönüşüm fikirleri ise ilk olarak 1800lü yıllarda ortaya çıkar. İçecek ürünlerinin depozitolu satılması, kumaşların dönüştürülüp saf pamuk elde edilerek tekrar kullanımı gibi farklı yöntemlerle insanlar teşvik edilmeye başlanır. Ülkelerde hammadde sorununa sebep olan 2. Dünya Savaşı ile beraber devletler geri dönüşüm politikaları uygulamaya başlar. Yeni malzemeler alamayan vatandaşlar özellikle evlerindeki araç gereçleri atık haline getirmek yerine dönüştürerek tekrar kullanılır hale getirmek zorunda kalır. Zorunlu olarak başlanan bu durum aslında atıkların azalmasını ve insanların yaratıcı yönlerini kullanmasını sağlar. Zaman içinde hammadde sorunları azalsa da 21. yüzyılla birlikte tüketim odaklı yaşanan toplumlar ortaya çıkar. Kullan ve at mantığında yaşanması sebebiyle dünyaya oldukça büyük hasarlar verilmesinin yanı sıra kişisel olarak da bütçeyi sarsan bu duruma bir çözüm aranır.
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Ekosistemi etkileyen ve dünyadaki bütün canlıları tehlikeye sokan atıkların verdiği zararları olabildiğince azaltmak için geri dönüşümle gelen bir diğer adım ise sıfır atıktır. Sıfır atık, var olan atıkları dönüştürmek ve olabildiğince az atık ortaya çıkarmak amacıyla uygulanan farklı yöntemlerden oluşur. Peki geri dönüşüm nasıl yapılır ? Kullanılması kaçınılmaz atıkların bir kısmını kategorilerine ayırıp dönüşüm merkezlerine bırakabilir, kalanını ise kendiniz dönüştürerek farklı amaçlarla kullanmaya devam edebilirsiniz. Sıfır atık için öncelikle almak istediğiniz şeyin ihtiyaç mı yoksa bir istek mi olduğuna emin olmalısınız. Gerçekten ihtiyacınız olmayan bir şeyi almayı reddedip tüketimi azaltabilirsiniz. Evinizdeki eşyaları yenileriyle değiştirmek yerine mobilya geri dönüşüm fikirleri düşünüp, dilediğiniz gibi yenileyip kullanabilirsiniz. Bu sayede hem dünyaya katkı sağlayabilir hem de bütçeden tasarruf edebilirsiniz. Kişisel zevklerinize göre tasarlayıp yenileyeceğiniz mobilya ve aksesuarlar ile özgün bir dekorasyon elde edebilirsiniz. İskeleti sağlam olan ancak döşemesi eskiyen berjer veya koltuğunuzun kumaşını çıkarıp bir zımba yardımıyla başka bir döşemeyle kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Koltuk minderlerini farkı biçimlerde kullanıp, küçük dokunuşlarla mobilyanızın formuyla da oynayabilirsiniz. Oturma grubunuzu kendi emeğinizle yenilerken tarzınızı da yansıtmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Kaynakları verimli kullanıp israfı engellersiniz. Gereksiz ağaç kesimini önleyip, dünyada oluşabilen doğal afetlere karşın büyük bir önlem alınmasını sağlarsınız. Atık depolama alanlarında çok daha az yer kaplarsınız. Havadaki sera gazı ve diğer zararlı gazların miktarlarında azalma olmasına katkıda bulunursunuz. Dünya ve üzerinde yaşayan bütün canlılar için oluşabilen her türlü riski azaltırsınız. Kendiniz ve sizden sonra dünyaya gelen nesiller için sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir yaşamı miras bırakabilirsiniz. Bu sayede oldukça düşük bir bütçeyle büyük farklar yaratabilir, mobilyalarınızı yenilerken dünyaya hiçbir zarar vermemiş olmanın huzurunu yaşayabilirsiniz. İnsanların doğuştan gelen taklit eğilimi ile çevrenizdeki insanları da bu faydalı yaklaşımınızla etkileyip onların da geri dönüşüm ve sıfır atık gibi ekosisteme yarar sağlayan faaliyetlerde bulunmasını da sağlayabilirsiniz.
Evde Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Evde geri dönüşüm nasıl yapılır? sorusunun birden fazla yanıtı olabilir. Bu soru, yenilemek istediğiniz eşyaya, kullanılan ve kullanacağınız materyale, tarzınıza göre değişkenlik gösteren bir sorudur. Bilinçli tüketim farkındalığı ile doğanın ve doğal kaynakların korunması giderek önemsenen bir konu olur. Doğal kaynakların kendini oldukça yavaş yenilemesine karşın hızla artan insan nüfusu ve yükselen hızlı tüketim furyası, tüketim bilincini zorunlu hale getirir. Bu nedenle eskiyen veya tarzından sıkıldığınız mobilyalarınız atmak yerine birkaç dokunuşla onları yenilemek hem kendiniz hem dünya için çok daha iyi bir adımdır. Eskiden koltuklarınızın döşemelerini değiştirip yeni bir tarza dönüştürebilirsiniz. Geri dönüşüm projeleri mobilya boyama tekniklerinden yararlanıp dökülme veya eskime olan ahşap mobilyalarınızı yenilemek için ise zımpara yardımıyla cila ve boya kısmını temizleyip zevkinize uygun renklerle tekrar boyayabilirsiniz. Farklı türlerde pek çok ahşap boyasının üretilmesi sayesinde boyanızı eskitme veya yaldız tipinde seçip kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Aynı zamanda ahşap boyama için üretilen pek çok farklı desen kalıpları bulunur. Çoğunlukla düz yüzeylerde en iyi sonuçları veren bu kalıpları kullanıp ahşap yüzeylerinizi bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz. Bu geri dönüşüm mobilya boyama işleminin yanı sıra el yatkınlığınız bulunuyorsa küçük marangoz aletlerinden edebilirsiniz. Bu aletler yardımıyla yaratıcılığınızı kullanarak kazıma ve oyma gibi tekniklere başvurup ince işçilik ile mobilyalarınıza özel bir ruh katabilirsiniz. Mobilyalarınızı yenilemenizin yanı sıra ilk olarak sanat dünyasında ortaya çıkan nesneleri yapılış amacının dışında kullanıp yeni işlevler yükleme özelliğini kullanıp birkaç küçük değişiklik yardımıyla farklı amaçlarda kullanabilirsiniz. Bu özel değişim ile mobilyalarınız hem yenilikçi hem de estetik bir görüntüye kavuşturabilirsiniz. Ağırlığı daha fazla taşıyamayan kitaplığınızı giriş holüne taşıyıp ayakkabı vitrini olarak kullanabilirsiniz. Evinizde bulunan eskimiş bir merdiveni boyayıp köşeye yerleştirdikten sonra saksılık veya kitaplık olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni bir kitaplığa ihtiyacınız varsa artan ahşap meyve kasalarından edinip rengarenk boyayabilirsiniz. Üst üste ve yan yana monte edeceğiniz kasalar evinizde hem modern hem de rustik bir atmosfer oluşturur. Kulpu kırık bardaklarınızı boyalar, desenler ve küçük süsleme araçlarıyla kalemlik, saksı, takılık gibi farklı kullanım alanlarında tekrar değerlendirebilirsiniz.
Geri Dönüşüm
Doğayı koruma amacıyla gerçekleştirilen mobilya geri dönüşüm davranışının, öncelikle uygulayan kişilere oldukça büyük katkıları vardır. Büyük harcamalara engel olması sayesinde borç veya bütçe sorunları yaşamazsınız. İsrafa karşı ve tutumlu bir yapı geliştirirsiniz. Yaratıcı yönünüzü geliştirip bunu pratiğe dökebilirsiniz. El işçiliği gerektiren durumlarda aşırı düşünmeye engel olup kaygı problemlerinizi en aza indirgeyebilirsiniz. Dikkat gerektiren işleri yaparken odaklanma özelliğinizi geliştirebilir, olduğunuzdan daha sabırlı davranmayı öğrenebilirsiniz. Eşyalarınızı farklı işlevlerde kullanmak istediğinizde ise düşünce biçiminizi değiştirip farklı düşünmeyi, yeni bakış açıları kazanırsınız. Doğa için verdiğiniz emeğin karşılığını ekonomik ve kişisel gelişim anlamında geri alabilirsiniz. Geri dönüşüm mobilya uygulamalarının dünyaya faydalarından en önemlisi şüphesiz ki doğal kaynakların korunması konusundadır. Hızlı nüfus artışı ve yüksek tüketim sebebiyle, doğal kaynaklar hızla tükenir. Kendini yenileyecek kadar vakti olmaması sebebiyle doğal kaynakların verimli kullanılması gerekir. Hammaddelerin azalması, kişisel ekonominin yanı sıra devlet ekonomilerinde de büyük problemler ortaya çıkarır. Hammaddelerin yanlış kullanımı ülke içindeki para akışında sorunlar yaratır. Geri dönüşüm ise bu sorunların çözümünde büyük rol oynar. Atıkların geri dönüştürülebilmesi, yeniden üretimine göre oldukça fazla enerji tasarrufu sağlar. Ortaya çıkan atık miktarının azalması ile bu atıkların taşınma ve depolaması için minimum alan ve süreç içerisinde kullanılan yakıtların minimumda tutulmasını sağlar. Böylece daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünyada yaşama olanağı sağlarsınız.