Ev dekorasyonuyla ilgilenen hemen herkes, son yılların trendi olan minimalizmi bilir. Sade stili ve nötr renk skalasıyla öne çıkan minimalizmin tersi olan maksimalist dekorasyon; iddialı çizgiler, büyük mobilyalar ve cesur renk kombinasyonlarıyla karşımıza çıkar. Latince’de ki maximus kelimesinden gelen maksimalist kavramı, “en çok” anlamına gelir. Mimariden modaya kadar birçok alanda etkisini gösteren bir akımdır. Özellikle yolculuklarınızdan parçalar toplamayı seviyorsanız ya da koleksiyon yapıyorsanız maksimalist ev dekorasyonu tam size göredir. Maksimalist dekorasyonlarda, tasarlanan alanlardaki boşluklardan ne kadar çok verim alınabileceği önemlidir. Eşyaların daha büyük ve görkemli olanı tercih edilir. Kişisel zevkler, pragmatizmin önüne geçer. Mekan içerisinde göz alıcı ve dikkat çekici bir görüntü yakalanması temeldir. Mobilya tercihinde antik, büyük ve kendine özgü havası olan eşyalar tercih edilir. İkinci el eşya dükkanları ve antikacılar dekorasyon için ilham kaynağı olabilir. Cesur desenlerin ya da renklerin olduğu duvar kağıtları, antika eşyalar, büyük avizeler ve duvar süsleri maksimalist ev dekorasyonun vazgeçilmez öğelerindendir. Maksimalizm, eşyaların hikayelerinden beslenen bir dizayn stilidir. Bu yüzden eski birçok şeyi değerlendirebileceğiniz için büyük bütçeler gerekli değildir. Dedenizden kalma eski kurma saat ya da antika eşya pazarında bulduğunuz konsol, evinizin dekoruna uymuyor olabilir. İşte maksimalist tasarımda bu hiç önemli değildir. Sizin için anlamı ve değeri yani hikayesi olan eşyalarınızı diğer mobilyalarınızla bir araya getirebilir ve sınırları olmayan tasarımlar yaratabilirsiniz. 

Maksimalizm Minimalizmden Farklı Nedir?

Minimalizm; bir renk şeması, mobilya stili, dekor kavramları ve sanat üzerinde belirli kısıtlamalar kullanır. Renkler genellikle nötr ya da sınırlıdır. Öğeler gözden uzak tutulup dekor belirli bir temayı takip eder. Minimalist yaklaşım temiz çizgilere sahiptir. Bu estetikte uyumsuz öğeler göze batabilir. Renk uyumu, organizasyon, sanat, mobilya stili ve dekor konseptleri minimumdur. 

Maksimalizm ise minimalizmin zıt anlamlısıdır. Bu stil, birden fazla renk seçer ve duvar kağıdı, kumaş, sanat eserleri gibi öğeleri kişisel bir şekilde birleştirir. Bağlı kalmanız gereken tipik bir estetiği olmadığı için çok esnek bir tasarım terimidir. Bu tasarımda, her şey sizinle ve sizi rahat ve mutlu eden şeylerle ilgilidir. Eşyalarınızı düzenleme şekliniz, mekanınızın görünümüne ve yarattığı atmosfere katkıda bulunur. Minimalist mobilyalar estetikten çok işlevselliğe dayanır. Maksimalist eşyalarda ise zengin dokular, cesur desenler ve stiller öne çıkar. Maksimalist tasarım, iç tasarım söz konusu olduğunda çok çeşitli seçenekler sunar. Birden fazla seçim yapabilir, bunları da kendi zevkinize ve konforunuza göre birleştirebilirsiniz. 

Maksimalist Dekorasyonun Temel Özellikleri

Maksimalist dekorasyon, farklı stilleri ve parçaları zevki bir şekilde birleştirmekle ilgilidir. Burada aşırı dağınık alan oluşturmadan, güçlü etki yaratmak önemli bir unsurdur. Maksimalist tarzı, tek bir kelimeyle anlatmak gerekirse bu cesur olur. Çılgın ve dikkat çeken duvar kağıtlarıyla bunu yapmak mümkün olur. Özellikle eşyalarınızı daha sade tercih ediyorsanız yaprak ve çiçek desenli ya da geometrik şekilli bir duvar kağıdıyla mekana karakter kazandırabilirsiniz. Renk skalasında ise sizi tutan hiçbir şey yoktur. İstediğiniz kadar canlı renkleri seçebilir ve kombine edebilirsiniz. Kırmızı, sarı, yeşil ve turuncu… Üstelik sadece duvarla sınırlı da değilsiniz. Dizayn sırasında genelde atlanan yerlerden biri olan tavanlar da yaratıcılığınız bir parçası olabilir.

Farklı dekorasyon stillerini birleştirmekten de kaçınmayınız. Maksimalizm kendinizi ifade etmekle ilgilidir. Salonda antika eşyaları tercih ederken yatak odanızda daha nötr tonların ağırlıklı olduğu bohem tarzı kullanabilirsiniz. Masif ahşaptan el işçiliği ile üretilen yemek masasının arkasındaki tablolar modern ve minimalist olabilir. Sadece dekorasyon stillerini değil, aynı zamanda farklı desenleri de istediğiniz gibi kombine edebilirsiniz. Kilim, hayvan desenleri, geometrik desenler hepsi bir arada olabilir. Farklı desenleri bir arada kullanmak fakat aynı zamanda belli bir düzeni korumak istiyorsanız en fazla 5 farklı stil seçin ve bunları küçükten büyüğe doğru sıralayınız. Bunların daha homojen görünmesini istiyorsanız, ortak noktaları renkleri olabilir. Hatta isterseniz bütün mekanı tek renkli ve maksimalist yapabilirsiniz. Örneğin; siyah, beyaz ve gümüş renkler ana renk olurken, canlı ve parlak renkler dekor eşyalarıyla getirilebilir. 

Dokuyla oynamak, maksimalist tasarımın oldukça eğlenceli yönlerinden biridir. Metalik yüzeyler, mat olanları uyumsuz bir ahenk içinde tamamlarlar. Halıların ve perdelerin eşleşmesi de gerekmeyebilir. Aynı şekilde, siyah beyaz karo desenli bir zeminin üstüne kırmızı rengin hakim olduğu bir kilim yayabilirsiniz. Bu kalabalıkta göz yormayan bir görünüm sağlamanın en basit yolu ışık tercihidir. Büyük ve lüks avizeler, abajurlar ve lambaderler bu akımın  önemli unsurlarından biridir. Maksimalist dekore edilmiş bir odayı, sarı ve loş ışıkla sıcak gösterebilirsiniz. Maksimalist tasarımda, sanat eserlerini asarken bütün kuralları unutabilirsiniz. Aralarını ölçmenize ya da ortalamanıza gerek yoktur. Birbiriyle uyumsuz çerçeveleri ve farklı fotoğraf stillerini bir arada asabilirsiniz. Tek kural sizin hoşunuza gitmesi ve sizin için bir anlamının olmasıdır. Cilalı mobilyalar, kristal avizeler, yaldızlı aynalar gibi detaylar ekleyebilirsiniz. Böyle bir alanı saray ya da müze gibi hissettirmekten alıkoyan detay, nötr renkli bir kilim ya da bir dokuma sepet olabilir. Maksimalist dekorasyon şüphesiz en çok koleksiyoncuların ilgisini çeker. Plak, kaset, figür, kitap, fotoğraf vb. koleksiyonlarınızı evin herhangi bir yerinde dilediğiniz gibi sergileyebilirsiniz. Evin istediğiniz bir alanında kütüphane yaratabilirsiniz. Hatta sadece tek bir yer bile seçmek zorunda değilsiniz. Salonda şömine üstüne, yan sehpalara, kahve masasına, antredeki fiskosun üstüne okumayı sevdiğiniz ya da sadece kapağı hoşunuza giden kitapları dizebilirsiniz. Maksimalist dekorun olmazsa olmazlarından biri de bitkilerdir. İster gerçek ister yapay dilediğiniz kadar bitkiyi bir araya getirebilirsiniz. Bitkiler, hem canlılık hem de renk katmalarının yanı sıra mekanı doldurmanıza da yardımcı olurlar. Göremeyeceğiniz ya da zevk alamayacağınız şeyleri kaldırmanıza gerek yoktur. Bütün bunları tasarımınızın bir parçası haline getirebilirsiniz. 

Maksimalist Olarak Sergilemek

Sizin için neyin iyi göründüğüne göre öğeleri kademelendiriniz. Örneğin kitapları, dikkat çekicilik için yığınlar ve sıralar halinde ya da kitap tutacakları ile yerleştirebilirsiniz. Koleksiyonlar en iyi şekilde raflarda sergilenir. Masaların üzerinde gelişigüzel dizilmemelidir. Fakat yine de düzgün olarak hizalanmalarına gerek yoktur. Mesela sizin için en değerli olanları merkezleyebilirsiniz. Dekoratif aksesuarları dizerken uzun olanları kısa olanların arkasına yerleştirirseniz bütün koleksiyonunuzu görebilirsiniz. 

Beğendiniz rafı seçin ve aynı tarzdan ihtiyacınız olduğu kadar almalısınız. Çok çeşitli öğeler sergilemek söz konusu ise bu kaosu aynı rafı kullanarak düzenleyebilirsiniz. Bununla birlikte, her farklı öğe için neyin en iyi hissettirdiğine bağlı olarak, farklı odalar ya da farklı koleksiyonlar için değişik raf birimleri seçebilirsiniz. Alanınız dar ise, yükseğe monte edebileceğiniz yüzer rafları tercih edebilirsiniz. Bu tip raflar odada çok yer kaplamadan istediğiniz kadar ünite eklemenize olanak sağlar. 

Ne Zaman Çok Fazla?

Maksimalizmin en büyük kuralı, kusursuz olması değil kişisel olmasıdır. Fakat mekanda harmoni yaratmak ve dağınık gözükmesini engellemek için dikkat edilmesi gereken kurallar da yok değildir. Maksimalist tasarımda deneme yanılma eğrisi olabilir. Eşyaları bir yerden başka bir yere taşımanız ya da gerektiğinde bazı öğeleri tekrardan düzenlemeniz gerekebilir. Alanınızda çok fazla şey olduğu için sürekli bir şeyleri deviriyor ya da kaybediyorsanız, bazı eşyalarınızı başka yerde saklamanız gerekiyor olabilir. Mekanın tasarımına başlamadan önce plan yapmanız gerekir. Parlak renkler, belli bir zaman dilimi ya da antika mobilyalar gibi odaklanmak istediğiniz şeyin ne olduğunu bilmelisiniz. Sergileyeceğiniz öğelerde, farklı olanların içindeki ortak noktaları ve kullanmak istediğiniz unsurlar içinden, hangilerine bir arada iken bakmaktan hoşlandığınıza karar vermelisiniz. Maksimalizm, sonsuz yaratıcılık fırsatı sunup size uygun olanı ve sizi mutlu edeni bulmanızı sağlar.