Evde Yalıtım İpuçları

Enerji tüketimi, dünyamızın karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerden biridir. Her bir sektörde bu problemi yaşadığımız gibi konut ve inşaat sektöründe de bu problem fazlasıyla kendini gösterir. Binalara yapılan ısı yalıtımları sayesinde iç ve dış mekan ısınının etkileşimini minimum seviyeye getirmek mümkündür. 

Yaşam alanının konforunu arttırmak amacıyla tercih edilen ısı yalıtımları, enerjinin tasarruflu şekilde kullanılmasıyla beraber sürdürülebilirliği de sağlayarak enerji korunumunu destekler. Dış ve iç mekan arasındaki ısı kaybını azaltarak ısı kazancını sağlayan ev yalıtımı için pratik yöntemler geliştirilir. 

Isı tasarrufu sağlayan yalıtım önerileri

Bu yöntemler, mekanların değişken sıcakları arasında ayırıcı olarak işlev görür. Örneğin soğuk havalarda ortamı sıcak, sıcak havalarda ise ortamı soğuk tutmak için gereken minimum enerjiyi sağlayacak şekilde tasarlanır. Isı yalıtımının en fazla tercih edildiği sektörlerin başında konut ve inşaat gelir. Bundan dolayı pek çok farklı ısı yalıtımı alternatifleri geliştirilir. 

Peki, ısı yalıtımları hangi alanlara uygulanır? Binayı iç ve dış olarak birbirinden ayıran pencere, çatı, zemin, duvar, tavan gibi bölümlere ısı yalıtımı uygulanır. Bu alanlara yapılan ısı yalıtımları, evinizde konforlu bir şekilde yaşamak ve enerji verimliliği açısından oldukça önemli rol oynar. Isı tasarrufu sağlayan yalıtım önerileri, ısı yalıtım yöntemleri, gibi konularda bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.

Evde Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

“Evde ısı yalıtımı nasıl yapılır?” sorusu kişiler tarafından merak konusunu olmuştur.  Isı kayıplarını minimuma indireceğiniz pratik ve etkili birçok yöntem vardır. Bu yöntemler, yaşam alanınızın konforunu arttırırken aynı zamanda faturalarınıza da destek olur. İşte ısı kaybını önlemenize yardımcı olan enerji tasarruflu evler için ipuçları:

Mantolama İşlemi

Mantolama işlemi, iç ve dış cepheye uygulanan pratik yöntemlerden biridir. İç ve dış cephenin ısı izolasyonunu sağlayarak eve giren veya çıkan havanın verimli şekilde korunmasına destek olur.

Doğru Pencere Seçimi

Pencere seçimlerinde bulunurken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri pencerelerin ısı yalıtım özelliği taşımasıdır. Isı yalıtımına uygun camlar, ev içindeki ısının dengelenmesine yardımcı olur.

Isı yalıtımında doğru pencere seçimi

Çatı ve Tavan Bakımı

Deforme olmuş, eski tavan veya çatılar, ısı kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden ilk önce düzenli olarak ev veya çatı bakımı işlemlerinin yapılması gerekir. Gerekli onarım ve bakım yapıldıktan sonra ev içi ısı yalıtım önerilerini değerlendirebilirsiniz.

Petek Kullanımı

Isı yalıtımına uygun teknolojiyle geliştirilen petekler, uzun soluklu ev içi ısı yalıtımına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra düzenli kombi ve petek bakımı ısı kayıplarının önüne geçmek adına alınan verimli önlemler arasında yer alır. Bu bakımlar, petek veya kombinizin performansını arttırarak ekonominize katkıda bulunabilir.

Isı yalıtımında petek kullanımı

Termostatik Vana Kullanımı

Termostatik vana kullanımı, yalıtım için en basit çözümler arasında yer alır. Ev sıcaklığını mevcut seviyede tutarak fazla ısınma gibi durumlarda sıcak su girişini keser. Bu sayede kombiyi gereksiz yere çalışmaktan kurtarabilir, doğalgaz faturalarınızda gözle görülür pozitif bir değişiklik yaratabilirsiniz.

Isı yalıtımında peteklerde termostatik vana kullanımı

Doğal Malzemelerle Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Evlerde tercih edilen ısı yalıtımı, sıcaklığı korumanın en verimli yollardan bir tanesidir. Bunun için kişilere ısı yalıtımı yöntemleri konusunda pek çok öneri ve tavsiyelerde bulunulur. Geri dönüştürülebilir ve yenilenebilir doğal malzemelerden yapılan ısı yalıtımları günümüzde oldukça fazla dikkat çeker. Günümüzde kullanılan organik yalıtım malzemeleri:

  • Kenevir: Kenevirin en bilindik özelliği çabuk gelişebilmesidir. Yenilebilir, çevre dostu bir hammadde olan kenevir, lifli levha ve ısı yalıtımında kullanılır. Oldukça dayanıklı lif yapısına sahiptir.
  • Koyun Yünü: Doğal yalıtım malzemelerinden olan koyun yünü, elastik, kıvrılabilen bir özelliğe sahiptir. Ağırlığının üçte biri oranıyla su tutma özelliği sayesinde ısı yalıtımlarında yaygın olarak kullanılır. Yalıtım yeteneğini kaybetmeyen koyun yünü, aynı zamanda yangın geciktirici olarak da tercih edilir.
  • Selüloz: Kağıt atıklarının işlenmesi sonucu bir yalıtım malzemesi haline getirilen selüloz, borik asitle birleşerek etkin sonuçlar ortaya çıkarır.
  • Kenaf: Kenaf, duvar bileşeni olarak işlev görerek tavanlarda ve duvar yalıtımlarında kullanılır.
  • Pamuk: Pamuk, direkt olarak ısı yalıtımında hammadde olarak kullanılmasa da geri dönüştürülen haliyle, tekstil ürünlerinden ısı yalıtım yapı malzemesi olarak işlev görür.
  • Bambu: Ahşap yalıtım malzemelerinden biri olan bambu, sert ve çabuk büyüyen bir özelliğe sahiptir. Döşeme, duvar paneli, bahçe çiti gibi pek çok alanda tercih edilir.
  • Soya Fasulyesi: Yapı endüstrisinde kullanılan soya fasulyesi, yalıtım paneli, macun, yapışkan, sentetik kauçuk olarak farklı alanlarda kullanılır.
  • Saman: Temin edilebilmesi kolay saman ürünü, ısı yalıtım malzemesi olarak öne çıkar. Bu ürünler ile soğuğa karşı korunaklı enerji yönünden başarılı barınaklar yapılabilir.
Doğal malzemelerle ısı yalıtımı

Evde yalıtım malzemeleri kişiye pratik ve doğal yollardan ısı yalıtımı gerçekleştirmesini sağlayarak ısı kayıplarının engellenmesine yardımcı olur. Hayvansal ve bitkisel içeriğe sahip bu doğal ürünleri tercih ederek organik bir ısı yalıtımı uygulaması gerçekleştirebilirsiniz.

Enerji Tasarrufu Sağlamak Amacıyla Gerçekleştirilen Basit Isı Yalıtımı Fikirleri

Evlerde enerji tasarrufu sağlamak adına pek çok basit ısı yalıtımı fikirleri bulunur. İşte size avantaj kazandıracak ısı yalıtım maliyetini azaltma yolları:

Pencerelerde yalıtım nasıl yapılır?Pencere fitili uygulanması
  • Kapı, cam gibi alanlar arasında kalan boşluklar, ısı kaybı yaşamınıza neden olabilir. Bu yüzden bu boşlukları sızdırmaz bir filtreyle kapatarak evinizin mevcut sıcaklığını basit şekilde koruyabilirsiniz.
  • Pencere, cam gibi alanlardan ziyade çatı, tavan, aralıklarında da boşluklar evinizin ısı kaybetmesine yol açabilir. Çatı veya tavan aralarına yalıtım malzemesi uygulayarak bu ısı kaybının önüne geçebilirsiniz.
  • Duvardan gelen soğuklar, evin mevcut sıcaklığında değişim meydana getirerek ısı kayıplarına yol açabilir. Dolayısıyla dolapların arka kısımlarına yalıtım malzemesi yerleştirmek duvardan gelen soğuğu keserek evinizin sıcaklığını koruyabilir.
  • Perdeler, pencere boşluklarından sızan soğuğu önlemek adına kişiye yardımcı olur. Perdeleri kapalı tutarak odanın içine sızan soğuk havanın önüne geçebilirsiniz.
  • Duvarlarda yer alan elektrik prizleri, duvarda bir delik meydana getirerek ısı kaybına yol açabilir. Prizlerin arka kısmına yalıtım malzemesi koyarak bu ısı kaybını engelleyebilirsiniz.

Pencerelere Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Pencereler, ısı kaybının yaşanmasına yol açan faktörlerden biridir. Pencerelerde, ısı kayıplarına yol açan birden fazla faktör bulunur. Bunlardan ilki şüphesiz ki perdelerdir. Camın önünü kapatan perdeler, oldukça başarılı bir ısı yalıtımı sağlar. Fakat perdeniz peteğinizin önünü kapatıyorsa bu belli bir oranda ısı kaybı yaşamanıza sebep olabilir. Panjurlar ise, güneş ışığının içeri girmesini engelleyen sistemlerdir. 

Pencerelerde ısı yalıtımı için panjur kullanımı

Camın önünde panjur kullanımı, içeriye soğuk havanın girmesini önleyerek ısı kaybını engellemenize yardımcı olur. Yanlış montaj, pencerenin üretildiği malzemeler de ısı kayıplarına yol açar. Böyle bir durumda karşılaştığınızda mutlaka bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Bu ısı kaybının önüne geçebilmek için pencerelerin en uygun şekilde korunması gerekir. 

Pencerelerde yalıtım nasıl yapılır sorusunun cevabı da merak edilen konular arasındadır. Öncelikle pencerelerden içeri sızan soğuk hava boşluklarını belirleyip o yerleri yapışkan ısı geçirmeyen bant veya macun ile kapatarak basit bir ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Fakat boşlukları kapatmanıza rağmen hala soğuk hava girişlerini engelleyemiyorsanız çift taraflı yeni nesil cam teknolojiyle ısı yalıtımını gerçekleştirerek enerji konusunda büyük oranda tasarruf sağlayabilirsiniz.