Havalar ısınırken ve bahar mevsimi tüm canlılığı ile gelirken yapılabilecek en güzel şeylerden biri de evde kendi bahçenizi oluşturma adımları atmak olabilir. Evde organik bahçe oluşturmak size hem yeni hobiler kazandırır hem evinizin daha hoş görünmesini sağlar hem de doğaya dost bir adım atmanıza yardımcı olur. Üstelik bilindiği üzere toprak ve bitkilerle uğraşmak, stresten arınmanın da en etkili yolları arasında yer alır.

Evde organik bahçe oluşturmak aslında oldukça kolay ve pratik bir hale getirilebilir. Üstelik bu hem oldukça faydalı hem de oldukça eğlenceli bir aktivitedir. Hatta bu aktiviteyi çocuklarınızla birlikte yaparak hem onlara doğa sevgisi kazandırabilir hem de el becerilerini geliştirebilirsiniz.

Siz de baharın gelişini kendi evine yansıtmak isteyenlerdenseniz evde kendi bahçenizi oluşturmanın bu basit ve pratik adımlarını takip edebilirsiniz.

Organik Bahçeniz için Uygun Alanı Düzenleme

Eviniz ister müstakil bir ev isterse bir apartman dairesi olsun kendi bahçenizi kurmanız için doğru bir alanı bulabilirsiniz. Bu alan küçük bile olsa mutlaka kendinize yetecek kadar sebze, bitki ve meyveleri ekebileceğiniz yeri oluşturabilirsiniz.

Organik tarım için kullanacağınız alan evinizin bahçesi, balkonunuz veya terasınız olabilir. Seçtiğiniz alana göre, uygun bitki türlerini seçmeniz de önemlidir. Ayrıca, bahçenizin boyutuna göre ne kadar toprak, gübre ve diğer malzemeler gerektiğini de belirlemeniz gerekir. Çünkü alanın büyüklüğüne göre kullanmanız gereken malzemelerin çeşitliliği ve miktarı da değişkenlik gösterebilir.

Organik tarım yöntemlerinin doğru bir şekilde uygulanabilmesi için yeterli alanın oluşturulması kadar toprağın kalitesi de oldukça önemlidir. İyi bir toprak hazırlığı bitkilerinizin sağlıklı büyümesini sağlar. Sağlıklı büyüyen sebzeler de hem daha iyi görünür hem de sizin daha iyi beslenmenize olanak sunar.

Doğal bahçe için alan yaratırken üstün kaliteli ve bitkinin cinsine uygun toprağın içerisini iyice kazıp bitkinize alan oluşturmanız gerekir. Ardından, toprağı gevşetmek ve havalandırmak için çapa gibi bahçe bakım gereçlerinden faydalanabilirsiniz. Toprağı zenginleştirmek için, organik gübreler, kompost veya diğer organik malzemeleri kullanabilirsiniz.

Bitkilerinizi, çiçeklerinizi ya da meyve ve sebzelerinizi dikmeden önce cinslerini iyi araştırıp bitkilerin ihtiyaçlarına göre bakım yapmanız gerekir. Dikim derinliğini ve bitkilerin aralığını cinslere göre belirlemeniz bahçe bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Sonuç olarak her bitkinin kendine özgü bir bakımı ve dikim yöntemi vardır. Bahçenizi güzelleştirmek için kullandığınız bu bitkilerin sağlıklı olmasına da özen göstermeniz gerekir.

Evinizde Yetiştirebileceğiniz Bitki Çeşitleri

Evde bahçe yetiştirme konusuna merak duyan kişiler evde yetiştirebileceği bitki, meyve ve sebzelerin neler olduğunu merak ediyor. Aslında evde yarattığınız küçücük alanlarda, saksı içlerinde ya da evinizin bahçesinde yetiştirebileceğiniz pek çok bitki, meyve ve sebze türü bulunuyor.

Evde yetiştirebileceğiniz bitki ve çiçekler balkonlarınızın ve teraslarınızın hoş görünmesine de yol açıyor. Dolayısıyla kendi zevkinize göre düzenlediğiniz bahçe sayesinde baharın canlandırıcı enerjisini evinize de taşıyabilirsiniz.

Domates, evde kolaylıkla yetişebilen meyvelerin başında geliyor. Küçük bir saksı içerisinde bile kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bu meyvenin doğal aromasının keyfini çıkarma şansı bulabilirsiniz.

Domatesin yanı sıra biber de evde yetiştirilebilecek organik sebzeler arasında yer alıyor. Biberlerin ister yeşil ister kırmızı olan cinsini evinizin aydınlık bir alanındaki saksıda ya da balkon ve terasınızda ekmeniz mümkün olabilir.

Sebzelerin yanı sıra pek çok yeşillik de evlerde oldukça kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Nane, fesleğen, kekik gibi yemeklere lezzet veren aromalı yeşillikleri taze bir şekilde tüketme fırsatına evde yetiştirdiğiniz bahçe sayesinde ulaşabilirsiniz.

Meyvelerden ev bahçesinde kolaylıkla yetişen bir diğer seçenek de çilek olabilir. Çilek, şüphesiz ki her yaştan kişinin severek tükettiği bir meyvedir ve sağlığa faydaları da saymakla bitmez. Hele ki organik bir toprak ve gübre ile yetiştirilen çilekler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur. Hafif gölgede bile yetiştirebileceğiniz çileklerin gerçek lezzeti ve kokusuna doyamazsınız.

Bahçesi olan bir eviniz ya da geniş bir terasınız varsa evinizin organik bahçesinde bazı ağaçlara bile yer açmanız mümkün olabilir. Örneğin limon ve kamkat gibi turunçgil ağaçları büyük boyutlu saksılarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Limon ağacının bahçe ve terasınızda yarattığı görüntü oldukça güzel olur. Üstelik tek bir limon ağacı bile bahçenizi ya da terasınızı ferah bir şekilde kokutmaya yeter.

Düzenli olarak suladığınız ve zamanında ektiğiniz bitki çeşitleri kendi bahçenizde oldukça kolay bir şekilde yetişir. Yalnızca ekmek istediğiniz türe karar verip ona göre bakım uyguladığınızdan emin olmanız gerekir. Bazı bitki çeşitleri bahar aylarının başında ekilirken bazılarının yaz başında dikilmesi tavsiye edilir.

Ayrıca her bitkinin sulanma sıklığı da değişkenlik gösterir. Bunlara dikkat ederek organik bahçenizdeki sebzelerin yıllarca yenilenerek yetişmesini sağlayabilirsiniz. Evde kendi bahçenizi oluşturmak pek çok açıdan size fayda sağlar ve psikolojinize oldukça iyi gelir.

Evde Organik Bahçe Oluşturmanın Yararları

Boş zamanlarınızı keyifli bir şekilde değerlendirmek ve evinizin balkonunu, terasını ya da bahçesini güzelleştirmek için bitki, meyve ve sebzelerden yararlanabilirsiniz. Evinizde kendinize ait bir bahçe tasarımı yaratmanız hem görünüm güzelliği sağlar hem de pek çok faydayı da beraberinde getirir.

Tamamen organik toprak ve gübrelerle beslenmiş, hormonsuz bir bahçe, sağlıklı beslenmenize imkan tanır. Evde yetiştirdiğiniz organik sebzeler, meyveler ve otlar, taze ve sağlıklı gıdalar olarak size dönüş yapar. Ticari tarım ürünlerinde kullanılan kimyasalların kullanımı minimuma indirildiği için ev yapımı organik gıdalar daha besleyicidir.

Bunun yanı sıra sürdürülebilir bahçe daha az atık anlamına gelir. Yani kendi bahçenizi oluşturarak hem kendiniz hem de çevre için faydalı bir adım atmış olursunuz. Organik bahçecilik, doğal döngülerin korunmasına da yardımcı olabilir. Kimyasalların kullanılmaması, toprağın verimliliğinin korunmasına ve toprakta yaşayan canlıların sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Organik bahçenizde yetiştireceğiniz sebzeler ve meyveler, market fiyatlarının altında bir maliyete sahiptir. Ayrıca, yıllık tohum maliyetleri düşünüldüğünde, ev yapımı organik ürünler, market fiyatlarına göre daha uygun fiyatlı olabilir.

Evde organik bahçenizi oluşturmanız, kendi gıdalarınızı üretmenize ve kendinize yeterli hale gelmenize yardımcı olabilir. Kendi sebzelerinizi ve meyvelerinizi yetiştirmek, yemek yaparken veya diğer ihtiyaçlarınızda kullanmak üzere kendi baharatlarınızı yetiştirmek, kendinize daha güvenli ve bağımsız hissetmenizi sağlayabilir. Yetiştirdiğiniz nane, kekik ve fesleğenleri taze olarak kullanabilir ya da uygun koşullar altında kurutup baharat olarak saklayabilirsiniz.

Bunların her birine ek olarak bahçe ile ilgilenmenin stres azaltıcı bir etkisi vardır. Toprakla uğraşmak ve bitkilerin büyümesini gözlemlemek, doğayla iç içe olmak ve sakin bir zihinle daha huzurlu bir yaşam sürdürmek için iyi bir yoldur. Ayrıca bitkilerle ilgilenip yetişmelerini beklemek sabrınızı sınamak için de iyi bir fırsat olabilir.

Organik bahçecilik, çocukların gelişimi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Çocuklar bu şekilde doğa ile bağ kurma şansına sahip olabilir ve kendilerine yeni hobi alanları bulabilir.

Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasının verdiği enerjiyi evde kendi bahçenizi oluşturma üzerine harcayabilirsiniz. Hem sağlığınız hem ekonominiz hem de çevre adına sağladığı faydaların yanı sıra evde organik bahçecilik yapmak oldukça eğlenceli de bir aktivitedir. Kendi yetiştirdiğiniz bitkilerin büyümesini gözlemlemek ve sonunda lezzetli meyve ve sebzelerin tadına varmak oldukça keyifli bir deneyimdir.