Çocukların el becerisini ve hayal gücünü geliştirmeye yönelik yapılan etkinlikler son derece önemlidir. Bebeklikten başlayan ve sıkı bir şekilde uygulanması gereken bu serüven ilkokul hayatında da devam eder. Bireylerin sosyal ve matematiksel zekasını doğrudan etkileyen bu aktivitelerin çeşitli ürünler ile desteklenmesi önerilir. 

Çocuklar için eğitim süreci küçük yaşlardan hatta bebeklikten başlar. Önce ebeveynleri tarafından gerçekleştirilen çocuğun gelişimine katkı sağlayan aktiviteler daha sonra okulda öğretmenleri tarafından yapılarak devam eder. Küçük yaşlarda bu yaratıcı etkinlikleri yapmanın önemi birçok alanında uzman kişiler tarafından vurgulanır. 

Zihinsel gelişime önemli ölçüde katkı sağlayan yaratıcılık sonradan da kazanılabilir. Küçük yaşlarda yaratıcılığın artırılması çocukların gelişimine ve zekalarına katkı sağlar. Beyindeki bilişsel yetenekler yaratıcı aktiviteler ile gelişir ve ortaya çıkar. Bunlar sayesinde çocuklar daha fazla öğrenmeye ve keşfetmeye yönelirler ve bu sürekli kendini geliştirerek devam eder. 

Çocukların yaratıcılığını ve kişisel gelişimini artırmanın ilk adımlarından biri onun sanatla buluşmasıdır. Sanatla iç içe büyüyen çocuklarda hayal kurma eyleminin daha gelişmiş olduğu söylenebilir. Beynin hem sağ tarafının hem de sol tarafının çalışması için yapılan aktiviteler bulunur. Bu sayede çocuğun yetenek ve ilgi alanlarını öğrenmek daha kolay olabilir. 

Yetenek, beceri ve istek duyulan alanda kendini geliştirmek kişiyi hayatta birkaç adım öne taşır. Ebeveynlerin bu konuda büyük sorumlulukları bulunur. Şarkı söylemeyi seven bir çocuğun bu alanda eğitim görmesi onun için iyi bir durum olabilir. Resim ve çizim seven bir çocuk kendini bu sanat dalında geliştirebilir. Çocuklara küçük yaşlardan itibaren alan açmak ve kendi yaratıcılıklarını konuşturacak etkinlikler düzenlemek gelişimi açısından mühim olduğu söylenebilir.

Bilişsel Gelişimi Destekleyen Sanat Etkinlikleri

Çocuğun yaratıcılığını geliştiren öncelikli şeylerden biri soru sormasına olanak tanımak olabilir. Merak eden ve bunu devam ettiren çocuğun öğrenmek istemesi onun zekâ gelişimine ve yaratıcılığına katkı sağlar. Evde yapılan faaliyetler çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlarken aynı zamanda çocuğun ilhamını ve yaratıcılığını artıran unsurlardan biri de doğadır. 

Doğa yürüyüşleri ve doğada yapılan aktiviteler gökyüzü, toprak ve yeşilliklerle büyük bir yaratıcılık kaynağı olabilir ve kreatif bir bakış açısı kazandırabilir. Taklit veya rol yeteneği bulunan çocukların yaratıcı drama veya tiyatro alanında kendini geliştirmesi doğru bir tercihtir. 

Doğaçlama yeteneklerini destekleyerek çocuğun daha fazla gelişmesine katkı sağlar. Müziğe yatkın olan çocuklar bir enstrümanla ilgilenebilir ya da sesi ile ilgili eğitim alabilir. Birçok sanat projesinde olduğu gibi yaratıcılık ve hayal gücü tamamen çocuğun ilgi duyduğu ve yeteneğinin olduğu alanda desteklenmesidir. 

Evde boş kutulardan bir müzik aleti yapmak bu konuda ilgisi olup olmadığını test etmeye yardımcı olabilir. Duyduğu melodileri ve şarkıları söylemeye çalışmak da bu alanda ilgisi olduğunun belirtilerinden sayılabilir. Aynı zamanda boya kalemleri ile resimler çizmesi hem çocuğun kafasının içindeki yansıtmasını hem de kaliteli vakit geçirmesini sağlar. 

Özgürce boyama yapan çocukların duygularını daha iyi ifade ettiği söylenebilir. Bir diğer evde yapılan etkinlik ise maket yapımıdır. Çocuğa hem el becerisi hem de yapım aşamasında çok fazla düşünüldüğü için çözüm üretme becerisi kazandırır. Küçük parçaları kullanım kılavuzuna göre bir araya getirmek ve bunun için dikkatle uğraşmak bilişsel gelişime katkı sağlayan önemli aktivitelerdendir. 

Yapbozlar ise her yaşta çocuk için çok önemli bir etkinlik aracıdır. Parçaları bütün haline getirmek, renk ve şekil olarak uygun olanları bulmak çocuğun hem hafızasına hem de görsel becerisine katkı sağlar. Çocukların evde özgürce aktiviteler yapması ve ailesinin yaşına uygun öğretici etkinlikler bulması çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur.

Yaratıcılık ve Hayal gücü Kazandıran Ev Aktiviteleri

Çocuklarla evde geçirilen zamanları hem onların kişisel gelişimi için hem de eğlenceli hale getirmek için evde bolca aktiviteler yapılabilir. Bunlar herkesin evinde bulunan çok basit ürünlerle gerçekleşebilir. Çocuklarının yaratıcılık ve zeka gelişimine önem veren ebeveynler bu konuyla ilgili birçok formül bulmuş ve her daim gelişime katkı sağlayacak etkinlikler yapmıştır. 

Boya kalemleri, bitkiler, saksılar, eski veya kullanılmayan eşyalar, güvenli ev araç gereçleri ve daha birçok ürün ile yapılan ev aktiviteleri çocukların küçük motor gelişimine katkı sağlar ve aynı zamanda ev içerisinde kaliteli vakit geçirmesine yardımcı olur. Ev içerisindeki materyalleri kullanarak üretim yapabilmek çocuklara bireysel farkındalık kazandırabilir. 

Yaratıcılıklarını geliştirir ve fayda sağlamayı hedefler.  Bitki ekmek bu aktivitelerin başında gelebilir. Toprağa doğrudan temas etmek, bitkinin oluşumuna destek olmak çocuğunuzun ruh sağlığına da fayda sağlar. Evde saksılarla yapabileceğiniz bu etkinlik çocukların doğayla bağ kurmasına katkı sağlar. İleride göreceği fen konularına da ufaktan bilgi verilmesi ve hatta beslenme konularında bir şeyler anlatılması çocuğa erkenden farkındalık kazandırılmasına yardımcı olur. 

Aile içi birlikte yapılan bu etkinlikler ebeveyn ve çocuk arasındaki bağı da güçlendirir. Bir diğer etkinlik seçeneği ise rengarenk görünümü ile oyun hamurlarıdır. Küçük yaşlarda başlanan bu aktivite avuç içinde şekillenerek renkli hayal dünyaları ile gelişir. Çocuklar için vazgeçilmez denilecek bu oyun özgür olmanın ve tamamen isteğe bağlı üretkenlik kazandıran bir faaliyettir. 

Çocuklara zihnen katkı sağlamasının yanı sıra ruhen ve bedenen de katkı sağlar. Yumuşak ve kolay şekil alabilir yapısıyla parmak kaslarında da fayda sağlayan renkli oyun hamurları anlık hayal gücüne bağlı olarak şekillendirilir. Kimi zaman yiyecek olan hamurlar kimi zaman bir oyuncak bebeğe elbise olabilir. İç hissiyatı yansıtan bir aktivite olarak bilinen ve beceri kazandıran bu etkinlik birçok yaş grubunda sevilerek yapılır.

Basit Malzemeler ile Yaratıcılık Kazandıran Aktiviteler

Çocuklara ev içerisinde aktivite bulmak çok kolay ve pratiktir. Evde tehlikeli olmayacak her eşya ile kolayca etkinlikler yapılabilir. Sayılar, renkler ve şekiller bunların başında gelebilir. Geometrik desenli bir obje bile sembolleri öğrenmeye katkı sağlayabilir.  Çocukların gelişimine katkı sağlayan ve nisan ayı trend aktivitelerinde olan el işi etkinlikler tercih edilir. 

Parmak boyası, el işi kağıtları, sünger ve fırça ile boyama, patates baskı ve yaprak baskı gibi ev içerisinde kaliteli ve kişisel gelişime katkı sağlayacak etkinlikler yapılabilir. Sadece kuru kalem boyalarla değil guaj ve sulu boyalar ile de renkli ürünler ortaya koyabilir. Küçük yaşlardan itibaren birçok alanda faaliyet gösterebilmesi hem çocuğa özgüven kazandırır hem de farkı sanat dallarını keşfetmesini sağlar. 

Çocuğun farklı farklı birçok şeyi denemesi onun ilgi ve yetenek alanlarının fark edilmesine yardımcı olur. Okul öncesi başlanması gereken bu aktiviteler çocuğun eğitim görmesi gereken kurumun seçilmesi için çok önemlidir. Görsel algı, dikkat ve hafızaya yönelik oyunlar oynaması veya e-ticaret sitelerinde yaygın olarak satılan zihinsel gelişime önem veren oyun kutularından alınması çocuk için büyük oranda fayda sağlar.

Hızlı öğrenmeye ve güçlü hafızaya sahip olan çocukların bu yönlerini daha da geliştirmek için ev içerisinde ebeveynlerle yapılan etkinliklere önem verilmesi gerektiği alanında uzman kişiler tarafından da belirtilir.