Detaylı Buzdolabı Temizliği için İpuçları

Sağlığın en büyük kaynağının yediğiniz besinler olduğunu biliyor musunuz? Dolaba atılan ve sonrasında tüketilen besinlerin birçok kolay ve hızlıca bakteri ürettiği biliniyor. İyi veya kötü her türlü bakterilerin gereğinden fazla üremesi, besinlerin hemen bozulmasına neden olur. Bu besinlerin tüketilmesi ise bağırsak florasını olumsuz etkileyip dengesini bozabilir. Çürümüş besinleri tüketmeseniz bile o çürümüş besinlerden diğer besinlere ve dolabınıza bakteriler yayılabilir. 

Bu bakteriler sağlığınıza büyük oranda zarar verebilir. Son araştırmaların da ortaya koyduğu gibi bağırsakların ikinci beyin olduğu ve insan sağlığının en büyük göstergesi olduğu biliniyor. Tükettiğimiz besinler de bu bağırsak florasını besleyen ana maddelerdir ve yediklerimizin ne kadar steril olduğu çok önemlidir. Besinler durdukça üzerinde birçok bakteri ürer. Sıcaklık ve hava her ne kadar stabil tutulsa da ister istemez bakteriler oluşur. 

Oluşan bu bakteriler buzdolabı içerisinde hava filtreleri sayesinde kolayca yayılabilir. Buzdolabı hijyeni burada çok büyük bir rol oynar. Sağlıklı ve temiz gıdaların başlangıcı hijyenik bir buzdolabından gelir. Gıdaların tazeliği ve steril olması, buzdolabı rafına konulduğundan itibaren sağlanabilir. Gıdaların doğru yerleştirilmemesi veya buzdolabının yeterince temizlenmemesi, kötü kokulara ve gıdaların çabuk bozulmasına sebep olabilir.  Bu sebeple buzdolabı içi temizleme işi düzenli olarak sık sık yapılmalıdır. 

Gıdaları yerleştirdiğinizde doğru ve steril bir yerleştirme yaptığınızdan emin olmanız gerekir böylece dolabınızın daha uzun süre temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Gıdaları temizleyip ve ayıklayıp yerleştirmeye özen gösterebilirsiniz. Gıdaları olabildiğince dışarıdan gelen paketlemeler ile buzdolabınıza koymamanız önerilir. Çünkü bu ambalajlar birçok bakteri taşıyabilir. İçerideki gıdayı korurken etrafındaki gıdalara istenmeyen bakterileri bulaştırabilir. 

Evde Buzdolabı Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde buzdolabı temizliği aslında oldukça kolaydır. Evdeki temizlik malzemeleri ile pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Öncelikle başlamadan buzdolabının fişini mutlaka çekmeniz ve içini boşaltmanız gerekir. Tarihi geçmiş ve sağlam gıdaları ayırabilirsiniz. Bozulmuş veya tarihi geçmiş gıdalar bakterileri hızlıca diğer besinlere de yayar. Diğer gıdaların yüzeylerine yapışan bu bakteriler, onlarında hızlıca çürümesini sağlar. 

İkinci adım olarak buzdolabınızın çıkarılabilir parçalarını da çıkarabilirsiniz. Yumurta rafları, sebze meyve bölmeleri ve kapakta yer alan bölmeleri çıkarıp elinizde yıkayabilirsiniz. Bulaşık makinesinden ziyade elde yıkamak daha steril olabilir. Olabildiğince doğal içerikli ürünler kullanmaya dikkat edebilirsiniz çünkü ağır kimyasallar besinler tarafından emilebilir. Bu parçaları iyice duruladığınızdan emin olduktan sonra ters bir şekilde kurumaya bırakabilirsiniz. 

Buzdolabı temizliği sağlığınız için önemli olduğu kadar bütçeniz için de oldukça önemlidir. Çürük ve son kullanma tarihi geçmiş besinler içeride çok fazla bakteri üreterek diğer besinlerin de daha çabuk çürümesini sağlar. Buzdolaplarının hava filtreleri sayesinde her yere rahatlıkla yayılabilen bu bakteriler her yüzeye yapışır ve gıdaların ömrünü kısaltır. Meyve ve sebzelerin daha çabuk çürümesine sebep olur ve böylece gıda israfını arttırır. Buzdolabı temizlemenin sıklığı bu nedenle çok önemlidir. 

Buzdolabının temiz olması, verimli ve düzgün çalışması için de çok önemlidir. Bozuk gıdaların sebep olduğu bakteriler, buzdolabının filtresinin doğru çalışmasını da engeller. Havada oluşan kirlilikten daha fazla çalışan filtreler hem gıdalarınız için doğru düzeyde olmayabilir hem de enerji israfı olarak faturanıza yansıyabilir. Filtrelerin doğru çalışmamasından kaynaklanan bu durum, dolap içi sıcaklığın stabil kalmasını engeller ve yiyecekleriniz için doğru ısı ayarını yapamayabilir. 

Buzdolabı Hijyeni

Buzdolabının iç kısmı için doğal ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bunun için karbonat, sirke, su ve doğal uçucu yağlar en uygun seçenekler olacaktır. Bütün rafları kendi isteğinize göre hazırladığınız karışımla iyice silebilirsiniz. Bunun için sünger veya mikrofiber bez kullanabilirsiniz. Buradaki püf nokta, kullandığınız silme aracından geride parçacıklar kalmamasıdır. Böylece steril bir ortam hazırlamış olursunuz. 

Bütün buzdolabının içini ve buzdolabı kapak lastiklerini temizlediğinizden emin olmanız gerekir. Gerekirse lastikler için diş fırçası gibi ürünler kullanabilirsiniz. Temizleme bezlerinin veya süngerlerin ulaşamadığı yerlere kolaylıkla ulaşır. Buzdolabı lastikleri zamanla kir, yağ tutar ve böylece tutuculuğunu kaybedebilir. Buraları temizleyerek hem sterilizasyon sağlamış hem de buzdolabınızın ömrünü uzatmış olursunuz. Kapakların hava geçirmesi hem gıdaların çabuk bozulmasına yol açar hem de daha fazla enerji tüketerek bütçenize zarar verebilir. 

Sildiğiniz her yerin üstünden kuru bir bezle kurulama yapabilirsiniz. Biliyorsunuz ki bakteriler en çok ıslak ve nemli yerlerde ürer. Buzdolabı temizlemenin en zor kısmı olarak bilinen dondurucu temizliği için hazırladığınız karışımdan her yere sıkıp 30 dakika bekletebilirsiniz. Bu süre sonunda kuru bir bezle iyice kurulayabilirsiniz. Buzdolabının dışı için bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz ve dış yüzeyi yumuşak bir süngerle sildiğinizden emin olun ki çizikler oluşmasın. 

En son adım olarak dışını da temiz bir bezle kurulayabilirsiniz. Bütün bu işlemler bittikten sonra dolabınızın kapaklarının açık bir şekilde kurumasını bekleyebilirsiniz. İyice havalanıp kuruduktan sonra fişe takabilir ve kullanmaya gönül rahatlığı ile başlayabilirsiniz. Bu önerileri incelediğinizde buzdolabı temizliği nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Buzdolabında Koku Nasıl Giderilir?

Buzdolabında koku nasıl giderilir sorusu sıklıkla sorulan ve merak edilen durumlardan biridir. Buzdolaplarında oluşan ve bazen kolay çıkmayan kötü kokular için detaylı buzdolabı temizlik rehberi yardımınıza koşuyor. Bazen yoğun yemek kokularının yayılmasından bazen de gıdaların tüketim tarihinin geçmesinden dolayı dolaplarınızda kötü kokular oluşabilir. Bu kokuların giderilememesi halinde yiyeceklere sinebilir. Peki bundan nasıl kolayca kurtulabiliriz? 

Öncelikle buzdolabınızın temiz olduğundan emin olabilir, yemeklerinizi her zaman ağzı kapalı saklama kaplarında muhafaza edebilir ve dolaba öyle yerleştirebilirsiniz. Ağzı açık kalan yemekler kötü koku yayarken ayrıca yemeklerinize dolabınızda hali hazırda olan kokular sinebilir. Sinen bu kokular yüzünden yemeklerinizin tazeliği kaçabilir ve yemek israfına yol açılabilir. Kapalı ve vakumlu kaplar sayesinde daha taze ve temiz bir ortamda yiyeceklerinizi muhafaza edebilirsiniz. Bunlara rağmen kötü kokudan kurtulamıyorsunuz size sunacağımız bazı fikirlerden yararlanabilirsiniz. 

Buzdolabı bakım ve temizleme işlemlerinin bütün püf noktalarını sizin için derledik. İlk olarak dolabı boşaltıp biraz havalandırabilirsiniz. Daha sonra geri yerleştirdiğiniz gıdalarla birlikte ağzı açık bir bardak süt veya yoğurt koyabilirsiniz. Süt ve yoğurt kimyasal içeriklerinden dolayı kötü kokuları emer ve dolabınızın kötü kokulardan arınmasını sağlar. 

Demlenmiş çay yapraklarının da böyle bir özelliği vardır. Çayın dibinde kalan yaprakların üzerine bir dilim limon koyarak ağzı açık bir şekilde dolapta bekletebilirsiniz. Bu karışım sayesinde kokuyu hemen temizlerken limon ile dolabınızda taze bir koku bırakabilirsiniz. Bu karışımı sadece bir gece bekletebilir veya limon dilimini sıklıkla değiştirebilirsiniz. 

Ekstra olarak dolabınız için minik bir kese yapabilirsiniz. Bu kesenin içine sevdiğiniz kokuları koyup dolabınızın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin vanilya tozu, lavanta yaprakları ve kahve gibi yayılımı yüksek ve doğal olan içerikleri kullanabilirsiniz. Bu adımda doğal içerikler kullanmak oldukça önemlidir çünkü gıdalarınızla yan yana duracağı için kimyasal bulaştırma riski oldukça muhtemeldir. Hem sağlıklı hem de uygun fiyatlı birçok seçenek bulabilirsiniz. 

Bu içeriklere bir çay kaşığı kadar karbonat ekleyerek tazeliklerini koruyabilir ve yayılım güçlerini arttırabilirsiniz. Karbonatın ekstra olarak kötü hapsetme özelliği de vardır. Bu yöntemle dolabınızın güzel kokmasını sağlayabilir bir yandan da kötü kokuları oluşur oluşmaz hapsederek daha uzun bir tazelik yakalayabilirsiniz.