Afetler kaynağını nereden alırsa alsın, hayatlarımıza aniden girebilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. 12 Kasım Afete Hazırlık Günü bu bağlamda son derece önemli bir gündür. Bu konuda farkındalık kazanmak, afetlere karşı bilinçlenmek, hazırlıklı olmak ve güvende kalabilmek için bir fırsat niteliğindedir. Çok küçük ve kolay yapılabilen hazırlıklarla kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilmek mümkün.

Afet denince akla ilk gelen tür deprem olur. Bununla birlikte sel ve yangın da afetler kategorisine girer. Deprem; yer kabuğundaki ani hareketler sonucu meydana gelir. Depremler binaları yıkabilir, toprak kaymalarına neden olur ve ciddi zararlara yol açar. 

Seller ise aşırı yağışlar veya barajların patlaması gibi nedenlerle su seviyelerinin yükselmesi sonucu ortaya çıkar. Sel afeti evleri su altında bırakabilir ve can kaybına yol açabilir. Bir diğer afet ise yangındır. Orman yangınları ya da şehir içi yangınlar da çevreyi ve yapıları tehdit edebilir. Rüzgarlı hava koşulları yangınların hızla etrafa sıçramasına sebebiyet verebilir. Can ve mal güvenliğini tehdit edecek her kitlesel olay doğal afet olarak nitelendirilir. 

Tüm Doğal Afetler İçin Adım Adım Hazırlık Olma Rehberi 

Afetlere karşı hazırlıklı olmak bu tür olayların etkilerini minimize etmeye yardımcı olur. İyi bir afet hazırlık planı ve acil durum çantası sayesinde hem maddi hem manevi açıdan en az zarar ile afetleri atlatabilirsiniz. Söz konusu hazırlıklar afetler sırasında hayatta kalmanıza yardımcı olabilir ve toplumun hızla toparlanmasına katkı sağlar. Peki, bu hazırlıklar genel itibarıyla nelerdir ve hangi aşamaları içerir? Gelin, hep birlikte inceleyelim.

Afet Planı Oluşturmak

Afetler sırasında aile bireylerinizle iletişim sağlamak ve buluşma noktalarını belirlemek son derece önem arz eder. Bununla birlikte, acil durum iletişim listesi oluşturabilirsiniz. Tam da bu noktada dikkat etmeniz gereken husus bu listedeki kişilerin iletişim bilgilerini güncel tutmanızdır. Ailenizle afet durumlarında yapmanız gerekenleri önceden belirleyerek birlik ve beraberliğinizi sağlayabilirsiniz.

İlk Yardım Eğitimi

İlk yardım bilgisi sahibi olmak sadece afet durumlarında değil günlük hayatınızda da önem arz eder. Bununla birlikte afetler sırasında yaralılara yardım etmek için daha hayati bir öneme sahiptir. Yakınınızdaki bir sağlık kuruluşunda ya da Kızılay gibi kuruluşlarda verilen ilk yardım kurslarına katılabilirsiniz. Temel ilk yardım aşamalarını bilerek olası bir afet durumunda hem kendinizi tedavi edebilir hem de diğer insanlara yardım edebilirsiniz. 

Mutlaka Afet Çantası Hazırlayın

Afet çantanız acil durum malzemelerini içermelidir. İçeriğinde su, gıda, ilaçlar, battaniye gibi temel malzemeler yer almalıdır. Bu çantayı her zaman hazırda bulundurmalı ve içeriğini düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Ayrıca bu çantanın varlığından ev halkı haberdar olmalı ve yeri kolay ulaşılabilir bir lokasyonda olmalıdır. Herhangi bir yerde mahsur kaldığınız zaman bulunana kadar sizleri hayatta tutacak tüm malzemeleri çantaya koyduğunuzdan emin olun. 

Evdeki Güvenliğinizi Sağlayın

Evde almanız gereken önlemlerden biri de ev güvenliğini arttırmak olabilir. Mobilyalarınızı sabitlemek, kesici aletleri güvenli bir şekilde saklamak ve elektrik sistemini gözden geçirmek ev güvenliği adına  yapılması gereken önemli adımlardır. Bunlara ek olarak yangın söndürücülerin ve duman dedektörlerinin çalışır durumda olduğundan emin olabilirsiniz.

Ev Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Evinizi afetlere karşı sigorta ile korumak maddi olarak sizleri olası bir yıkımda güvence altına alır. Afet sonrası oluşabilecek zararların telafisi için uygun bir sigorta poliçesi edinmek son derece önemlidir. Bunun için DASK gibi devlet güvencesi altına alınmış poliçeleri tercih edebilirsiniz. 

Tüm Doğal Afetlere Karşı Eğitim Alın

Yerel otoritelerin ya da sivil savunma kuruluşlarının düzenlediği afetlere karşı eğitim programlarına katılarak bu eğitimleri alabilirsiniz. Aldığınız eğitimler sayesinde afetler sırasında nasıl davranmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. 

En Yıkıcı Doğal Afetler Arasında Yer Alan Depreme Hazırlıklı Olma Yolları

Deprem ülkemizin kaderidir. Genç ve dinamik bir fay hattı üzerinde yer alan Anadolu coğrafyası depremlere her an gebedir. Özellikle fay hatları üzerine kurulmuş olan şehir yapılanmaları bu konuda daha hassas davranmalıdır. Güvenli bir ev her birimizin hayatında en önemli faktörlerden biridir. Ancak dünyanın birçok bölgesinde özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayanlar için bu güvence daha da hayati hale gelir. Depremler beklenmedik bir şekilde yaşamınızı alt üst edebilir. Bu doğal felaketlere hazırlıklı olmak hem kendi sağlığınızı hem de sevdiklerinizin güvenliğini korumak için hayati bir zorunludur.

Bu yazıda sizleri ve sevdiklerinizi deprem risklerine karşı korumanın en temel yollarından birine daha odaklanacağız: eşyaları duvara sabitleme. Evimizi ve can güvenliğimizi güvende tutmanın ilk adımı şüphesiz mobilyaları doğru bir şekilde sabitlemek ve potansiyel tehlikeleri en aza indirmektir. Bu yazıda evde mobilya sabitlemenin neden önemli olduğunu, nasıl yapılacağını ve bu basit önlemin sizin ve ailenizin güvenliği üzerindeki etkileyici sonuçlarını keşfedebilirsiniz.

Neden Mobilyaları Sabitlemek Gerekir?

Hayatınızdaki her şeyin herhangi bir doğal felaket anında potansiyel bir tehlike kaynağı olabileceğini düşünmek bazen endişe verici olabilir. Ancak bu durumlarla başa çıkmak ve ailenizin güvenliğini sağlamak için önceden hazırlıklı olmak sizi potansiyel tehlikelerden korur. Deprem için evde mobilya sabitleme bu hazırlıklardan biridir. 

Mobilyaların deprem ya da diğer doğal felaketler sırasında devrilmesi ciddi yaralanmalara ya da ölümlere neden olabilir. Mobilyaları sabitlemek bu tür trajedileri önlemeye yardımcı olur.

Mobilyaların devrilmesi ya da zarar görmesi maddi kayıplara yol açabilir. Bu ürünlerin yeniden satın alınması ya da tamir edilmesi gerekebilir. Mobilyaları sabitlemek bu tür mal kayıplarını minimize edebilir. Fakat yine de ilk önceliğiniz bu olmamalıdır. Her zaman can güvenliğiniz için sabitleme işlemine girişmeniz gerekir.

Son olarak deprem riskine karşı evde mobilya sabitleme bilinci deprem ve diğer doğal felaketler hakkında farkındalık yaratır. Bu durum toplumda daha fazla insanın depreme hazırlıklı olmasına katkı sağlar.

Küçük Adımlar Büyük Güvenlik: Mobilya Sabitleme Adımları

Deprem mobilya sabitleme için herhangi bir inşaat becerisine sahip olmanız gerekmez. Basit bir matkap, civata ve vida ile işe başlayabilirsiniz. Özellikle kitap rafları, büyük dolaplar, yemek masaları gibi büyük mobilya parçalarını sabitlemek son derece önem arz eder. 

Deprem için eşya sabitleme adına gereken malzemeleri ve araçları edinmeniz gerekir. İhtiyacınız olanlar genellikle metal köşebentler, civata ve vida takımı, matkap, dübel ve bir su terazisidir. Doğru boyut ve kalınlıktaki civata ve vida takımını seçtiğinizden emin olarak işe başlayabilirsiniz.

Depremde dolap sabitleme işleminin son adımı artık metal köşebentleri ya da cıvata ve vidaları kullanarak mobilyalarınızı sabitlemektir. Mobilya parçasını sabitleme noktasına yerleştirin ve uygun şekilde sabitleyin. Her köşebent ya da cıvata için su terazisi kullanarak düzgün bir şekilde monte ettiğinizden emin olabilirsiniz.

Sel ve Yangın Gibi Afetlere Karşı Nasıl Hazırlıklı Olabiliriz?

Doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak hayatınızı ve mal varlığınızı korumak için oldukça  kritiktir. Ev satın alırken ve inşa ederken su baskınlarına karşı daha güvenli bölgeleri tercih etmek afetlerden korunmak adına ilk adım olabilir. Evinizin temelini yükseltmek ya da su sızıntılarına karşı önlemler almak da önemli olabilir. 

Evinizi kendiniz inşa ediyorsanız ev ve çevresine su tahliye sistemleri kurabilir ya da hazır bir ev satın alacaksanız su tesisatının niteliklerine dikkat etmeniz gerekir. Özellikle yağmurlu mevsimlerde suyun yer altına ya da drenaja yönlendirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmasına ekstra özen gösterin. Sel sularının evinize girmesini engellemek için su geçirmez kapılar ve pencereler kullanabilirsiniz. Bu tür malzemelerin bakımını düzenli olarak yapmak faydalı olacaktır.

Yangın riskini en aza indirmek için ev ve bahçenizdeki kuru ot, yaprak ve ağaç dallarını düzenli olarak temizlemek ilk adım olabilir. Çünkü bu malzemeler yangın tehlikesini artırabilir. Evde yangın tüpleri ve yangın söndürücü cihazları bulundurmak belki de en önemli adımdır. Ayrıca duman dedektörleri ve yangın alarm sistemleri taktırabilirsiniz. 

Pek tabii ki bunları düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekebilir. Ek olarak ailenizle yangın durumunda nasıl davranmanız gerektiği konusunda eğitim alabilirsiniz. Kaçış yollarını ya da buluşma noktalarını önceden belirlemek hız ve pratiklik açısından son derece önemlidir. Ayrıca yangın söndürme ekipmanlarını nasıl kullanacağınız hakkında temel olarak bilgi sahibi olmalısınız.

112 acil yardım hattını bilmek ve kullanmak afetlerin etkilerini en aza indirgemek ve hayat kurtarmak için kritik bir önem taşır. Bu nedenle bu numarayı bilmek ve gerektiğinde kullanmak için aile üyelerinizi ve çevrenizdekileri bilinçlendirmelisiniz. 112 acil durumlar için özel olarak oluşturulmuş bir hattır. 

Afetler sırasında yaşam kurtarıcı öneme sahip olan tıbbi yardım hattı ambulans, itfaiye ya dapolis gibi acil hizmetleri çağırmak için kullanılır. Ulaştığınız 112 operatörleri, acil durumlarla nasıl başa çıkılacağına dair tavsiyelerde bulunur ve sizleri rahatlatır. Özellikle afetlerin neden olduğu karmaşık durumlarda 112 operatörleri size doğru bilgi ve rehberlik sağlamaları açısından son derece önemlidir.