Kış Temizliğine Nereden, Nasıl Başlamalı?
Genellikle yaza girerken yapılan en popüler ev aktivitesi temizliktir. Evi komple baştan aşağı elinizden geçirdiğiniz bir serüven de denebilir buna. Başlaması zor olabilir fakat başlayıp bitirdikten sonraki keyfi ayrı bir güzeldir. Bu sürecin aynısını kışa girerken de yapmak size yaz temizliğinde de büyük avantaj sağlar. Bunu farkettiğinizde kış temizliği yapmak oldukça mantıklı bir yaklaşım gelecektir. Nereden başlanır, nasıl yapılır sorularının cevabını da yazının devamında bulabilirsiniz.
Öncelikle yapılması gereken dolap düzenlemesidir. Giymediğiniz kıyafetleri ayıklamak, yazlıkları kaldırmak gibi şeylerle işe başlayabilirsiniz. Bu sayede fazlalıklarınızdan da kurtulmuş olursunuz. Komple dolabı boşalttıktan sonra güzelce süpürüp, silip, kıyafetleri kategorize edebilirsiniz. Kazaklar, pantolonlar katlanır; gömlek ve ceketler asılır, montlar ayrı bir bölmede muhafaza edilebilir. Bu sayede düzenli ve rahat bir kış geçirebilirsiniz.
Çorap, eldiven ve iç çamaşırı gibi şeyleri çekmecelere koymak kullanım açısından çok daha elverişli olur. Eşleyerek düzenleyeceğiniz bu ürünleri kış aylarında sıkça kullanmış olacaksınız. Ütülenmesi gereken şeyleri de ütüleyip askıya asarak zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. Acil bir işiniz çıktığında hemen dolap içerisinde alıp giyerek işinizi kolaylaştırmış olursunuz. Havalar iyice soğuduktan sonra battaniye altından çıkmak istemediğiniz zamanlar olur. Bu nedenle ev işi yapmak da zorlaşır. Kışa girmeden yapacağınız temizlik ile bu dertten kurtulmuş olursunuz.
Kış Temizliği Hangi Ayda Yapılır?
Kışın ev temizliği yapmak oldukça zorlayıcı bir aktivitedir. Bu nedenle kış aylarına girmeden planlı bir şekilde yapacağınız temizlik ile tüm kışı kafanız rahat geçirebilirsiniz. Ekim veya Kasım ayında havalar tam soğumadan düzenleme ve temizlik işini rahatlıkla yapabilirsiniz. Kombi bakımı, petek temizliği gibi şeyleri de kullanmadan önce yaptırmış olursunuz. Bu tarz temizlik ve bakımlar sayesinde evinizin çok daha kolay ısındığını görebilirsiniz.
Kiler ve mutfak gibi alanları temizlemek de yine size büyük fayda sağlar. Kış temizliğine nereden başlanır sorusuna cevap olarak, kiler yada gardırop gibi sürekli ellemeyen fakat yılda 1-2 kere temizlenmeye ihtiyaç duyulan alanlardan başlamak doğru olabilir. Bu tarz düzenlemelerde dolap içi düzenleyici kullanmanız yerden de tasarruf etmenizi sağlar. Evde daha çok zaman geçirilen bir dönem olduğu için de yemekler genelde evde yenir. Mutfağınızda yapacağınız bu düzenleme ile dilediğiniz malzemeye çok daha rahat ulaşabilirsiniz.
Kış temizliğinin bir diğer büyük işi de ayakkabılardır. Yazdan kalma terlik, sandalet, spor ayakkabı şeylerin yerini bot ve çizmeler alır. Kaba ve büyük olan bu ayakkabılar için yer açmak gerekebilir. Hazır eliniz değmişken de ayakkabı dolabınızı şöyle güzel bir şekilde silip temizlemek de iyi olur. Kategorize ettiğiniz bot, çizme ve diğer kışlık ayakkabıları kombinleriniz doğrultusunda kolayca bulabilirsiniz.
Kış Temizliğinde Neler Yapılır?
Yapılması gereken tamirat ya da tadilat işlemlerine öncelik vermeniz gerekir. Çünkü kış aylarında yaşayacağınız herhangi bir tesisat sorunu canınıza sıkabilir. Temizliğe başlamadan önce bunları halletmeniz kafanızı rahat ettirir. Kış temizliğinde neler yapılır sorusunun bir diğer önemli noktası ise varsa çalışma odası temizliğidir. Kitaplık, masa, bilgisayar gibi kullandığınız eşyaları düzenlemek ve temizlemek sizlere konforlu bir alan sunar. Okuduğunuz kitapları da şöyle bir kaldırıp dozlarını almak ve yeni kitaplara yer açmak da fayda sağlar.
Yıkanması gereken halılarınız varsa eğer iyice havalar soğumadan yıkama vermelisiniz. Çünkü kış aylarında halılar evi daha sıcak tutar. Bunun yanında temiz bir halının verdiği keyif de başka bir şeyde bulunmaz. Halı, perde, koltuk gibi temel eşyaları temizlemeniz tüm kış mis gibi bir evde oturmanızı sağlar. Yine aynı şekilde duvar silme işlemi de buna dahildir. Evde sıkça vakit geçirilen kış mevsiminde genellikle cam açılmaz. Evin içerisinde hava sirkülasyonu az olduğu için koku ve is gibi şeyler duvarlara da siner. Bu işlem için özel olarak tasarlanmış ev temizlik gereçleri arasından dilediğinizi kullanabilirsiniz.
Düzenleme, ayıklama, yerleştirme gibi büyük işler bittikten sonra artık genel ev temizliğine başlayabilirsiniz. Cam ve kapı silme, toz alma, süpürme ve silme gibi rutin işlerle temizliğin son aşamasını da tamamlamış olursunuz. Tüm işleriniz bittikten sonra iyiki kışa girerken temizlik yapmışım dersiniz. Bundan sonraki süreçte bahar ayına kadar yapmanız gereken sadece süpürüp silmek olur. Bunun dışında yapmanız gereken herhangi bir iş olmaz. Kıyafet, mutfak, ayakkabı, silme-yıkama gibi işlemlerden kurtulmuş olursunuz. Misafir geleceği zaman içinizi bir telaş kaplamaz. Kafanız rahat ve temiz bir kış geçirmiş olursunuz.
Kış Temizliği Nasıl Yapılır?
Kış temizliğine düzenlenmesi gereken şeyler düzenlenerek başlamak en doğrusudur. Kiler, gardrop ve mutfak dolapları bunun başında gelir. Buralarda düzen ve temizlik sağlandıktan sonra yıkama ve silme işlemlerine geçebilirsiniz. Halı, perde, koltuk gibi sık yıkanması gerekmeyen parçaları da aradan çıkararak temel temizlik aşamasına geçebilirsiniz. Kış temizliği nasıl yapılır sorusunun ilk aşamadaki cevabı bu şekildedir.
Fazla eşyalardan kurtulmak da bir diğer önemli yöntemdir. Kullanmadığınız her ürün hem enerjisini sömürür hem de yer kaplar. Aynı zamanda diğer temizlik dönemlerinde de el atmanız gerekir. Bu nedenle fazla olan kıyafet, eşya, mobilya gibi şeylerden kurtulmanız işinizi kolaylaştırır. Cam silme işlemi de yine kış mevsiminde sık yapılan bir aktivite değildir. Soğuk havalarda kimse cam açıp üşümek istemez. Bu nedenle kışa girerken cam temizliği yapmak da gereklidir. Temiz cama takayacağınız temiz perdelerinizle mis gibi bir evde oturabilirsiniz. Ocak, fırın, kombi ve petek bakımlarını yaptırmak da yine kış temizliği içerisinde yer alır. Yaşanacak herhangi bir arızanın önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede sıcak su ya da ısınma gibi problemler yaşamamış olursunuz.
Kış Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Kış temizliğinin yapılması en uygun zaman dilimi sonbahar aylarıdır. Artık okulların açıldığı, insanların evde vakit geçirmeye başladığı fakat havalarında tam soğumadığı bu dönem oldukça uygundur. Rahat rahat kapı pencere açabildiğiniz, yıkadığınız şeylerin rahat kuruyabildiği bu süreç, kış temizliği ne zaman yapılır sorusunun cevabıdır. Ekim, Kasım aylarında yapacağınız bu temizlik ile Nisan, Mayıs aylarına kadar rahatça evinizde oturabilirsiniz. Bahar döneminde de yaz temizliği yaparak, kış mevsimindeki yükünüzü hafifletmiş olursunuz.
Kış temizliği yapmak yaza girerken de işinizi kolaylaştırır. Eşyalarınız çok fazla kire toza maruz kalmamış olur ve sizi uğraştırmaz. Gerekli düzenlemeleri de yaptığınız için ekstra efor harcamak zorunda kalmazsınız. Fazla eşyalarınız için hurç, saklama kutusu ya da vakumlu poşet kullanarak yerden de tasarruf edebilirsiniz. Ne kadar çok eşya ortalıkta olursa o kadar zahmetli bir temizlik süreci geçirirsiniz. Kış mevsiminde evlerde daha çok vakit geçirildiği için misafirlerinizi evinizde de ağırlamanız gerekebilir. Temiz ve düzenli bir eve davet ettiğiniz arkadaşlarınızdan bu sayede tam not da alırsınız. Aynı zamanda temiz bir evde yaşamak sağlık açısından da faydalıdır. Özellikle toz gibi gözle zor görünen şeyleri solumak solunum sistemine de zarar verebilir. Evcil hayvanınız varsa da kış temizliği yapmak hem onun hem de kendiniz için ferah bir ortam sağlar.