Doğaya dönüş ile birlikte birçok kişi evinin balkonunda çiçek ve ağaç yetiştirmek istediğini dile getiriyor. Siz de yaz ayları yaklaşırken, renklilik adına balkon çiçekleri yetiştirmek istiyor olabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta; her çiçek yaz aylarına ve canlı balkon çiçekleri konseptine uygun olmayabilir. Diğer yandan güneş ışığı isteyen çiçekler seviyorsanız balkonunuzun buna elverişli olduğuna da dikkat etmeniz gerekmektedir. Böyle durumlarda tercihinizi yapay balkon çiçeklerinden yana kullanmanız daha faydalı olacaktır. Bu yazımızda balkonunuzda yapacağınız ağaçlandırma ve çiçeklendirme işlemleri için aklınıza takılan tüm sorulara yanıt vermeye çalışacağız.
Balkonda Ağaç ve Çiçek Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler
Kalıcı balkon çiçekleri ve ağaçları yetiştirmek istiyorsanız öncelikle doğru malzemeleri elinizin altında bulundurmanız gerekir. Çünkü bir ağaca veya çiçeğe, ihtiyacından fazla su takviye etmeniz onu kaybetmenize neden olabilir. Bunun gibi dikkat edilmesi gereken birkaç ayrıntı var. Maddelemek gerekirse;
- En temel malzemeniz elbette toprak olacaktır. Toprağınızın verimli ve temiz olduğundan emin olmalısınız. İçerisinde böcek veya yabani ot bulunmamalıdır. Diğer yandan eğer elinizde toprak bulunuyorsa onu da temizleyerek kullanabilirsiniz.
- İkinci temel malzemeniz gübredir. Alacağınız gübrenin organik olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Evde kendiniz de kompost oluşturarak gübre olarak kullanabilirsiniz.
- Topraktaki fazla suyu tutacak ya da verimli bir şekilde kullanacak malzemeler almalısınız. Çakıl taşları kolaylıkla ulaşabileceğiniz malzemelerdendir. Çakıl taşları hem suyu tutar ve dengeler, hem de bitki köklerinin çürümesini önler.
- Bazı bitkilerin yapraklarını tek tek sulamanız gerekebilir. Bunun için cam sprey şişe alıp fısfıs şeklinde çiçeklerinizin su ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
- Yetiştirmek istediğiniz çiçek ve ağaçlar için uygun saksılar almanız gerekir. Hacimli bir bitki yetiştirmek istiyorsanız ona uygun saksılar bulmalısınız. Hacimli bitkiler için 6 litrelik saksılar işinize yarayabilir.
- Balkonda çiçek yetiştirme sürecinizde bazı temizlikleri düzenli yapmanız gerekir. Balkonunuzda sürekli toprak ve çamur görmemek için faraşlı fırça setlerinden temin edebilirsiniz.
- Balkonda ağaç yetiştirmede en sık karşılaşılan problemlerden birisi özellikle rüzgar estiğinde dalların eğilmesi olabiliyor. Bu sebeple sağlam birkaç ip alarak dalları kırılmayacak bir şekilde balkon demirlerine sabitleyebilirsiniz.
Balkonda Ağaç ve Çiçek Yetiştirmenin Püf Noktaları
Balkon çiçeği bakımı zahmet isteyen bir şey olmasının yanında stres atmaya faydalı ve huzur da vericidir. Bunların yanında bir de balkonunuz iç açıcı bir tasarıma sahip olur. Tabii balkonda yetişen ağaçlar ve çiçekler için dikkat edilmesi gereken püf noktalar mevcuttur. Bu noktalara dikkat ederek yetiştireceğiniz ağaçlar ve çiçekler daha dayanıklı bir şekilde büyümeye devam edebilirler. Gelelim püf noktalarımıza.
Öncelikle belirtmek gerekir ki camekanlı balkonlarda önlem almadan birçok çiçek ve ağaç yetiştirmeniz mümkündür. Hatta hava şartlarından da en az düzeyde etkileneceklerinden sürekli kontrol etmeniz de gerekmez.
- Verimli çiçekler ve ağaçlar için balkonunuzun güneş aldığından emin olmalısınız. Bitkilerinizi sulamak için günün erken saatlerini tercih etmelisiniz.
- Bazı çiçekler ve ağaçlar fazla nemli mekanları ve havaları sevmezler. Eğer yaşadığınız yer fazla nemli ise bu tür çiçekleri ve ağaçları yetiştirmemek hem bitkiler hem de sizin açınızdan faydalı olacaktır.
- Çok fazla rüzgar alan bir balkonunuz varsa bitkilerinizin önüne set çekebilecek yapay çiçekler kullanabilirsiniz. Bunun dışında satılan rüzgar kıranlardan da temin edebilirsiniz.
- Balkonda yetişen bitkiler için güneş olmazsa olmazdır. Eğer balkonunuz güneş almıyorsa veya karanlık bir ortamsa duvarları beyaza boyayarak aydınlık bir hale getirebilirsiniz. Beyaz boya ile ışığı çiçeklerinize yansıtabilirsiniz.
- Balkonunuz çok uzun saatler fazlaca güneş alıyorsa da bu defa gölgelendirme yapmanız gerekir. Domates, salatalık gibi meyveli sebzeler bol güneşten hoşlanırken, marul ve tere gibi yapraklı sebzeler hafif gölgede yetiştirmek için uygundur.
- Tohum için ilk yetiştirmeye başlayacağınız zaman satın alabilirsiniz. Balkon çiçekleri tohumları alınırken organik olduğuna dikkat edilmelidir. Yetiştirdiklerinizden ürün aldıktan sonra ise tohumlarınızı kendiniz bir kenara ayırarak tekrar yetiştirme işlemini yapabilirsiniz.
Balkon Çiçekleri Nelerdir?
Balkon çiçekleri isimlerine geçmeden önce, yukarıda bahsedilen güneşi seven ve az seven gibi ayrımlara mutlaka dikkat edilmesi gerektiğinin bir kez daha altını çizmekte fayda var. Gelelim balkon çiçek çeşitleri ve isimlerinin neler olduğuna.
- Alisyum: İlkbahardan, kışın en soğuk havalarına kadar güzelliğini koruyabilen bir çiçektir. Nemli toprakta yetişmeyi sevdiğinden dolayı sulama yapmayı unutmamanız gerekir. Güneşe ihtiyacı vardır, fakat öğle saatlerinde gölgelendirme yapılması gerekir.
- Yasemin: Asilyum gibi nemli topraklardan hoşlanır. Diğer yandan toprağın geçirgen olması da önemlidir. Korunması gerekir. Bu sebeple yetiştirirken rüzgar kıran kullanmanız faydalı olacaktır.
- Mandevilla: Çoğunlukla güneşten hoşlanır. Mandevilla’yı da, her ne kadar güneşi sevse de, öğle saatlerinde gölgede tutmak gerekir. Işıklı bir ortamda yetiştirmek gerekir. Işık seviyesinin düşük olduğu iç mekanlar gibi ortamlarda yaprak dökmeye meyillidir.
- Petunya: Güneşi seven bir çiçektir. Çok nemli topraktan hoşlanmaz, aşırı sulama yapılmamalıdır.
- Acıbakla: Nemli ve geçirgen özellikteki toprakları sevse de kumlu toprakta çok daha verimli büyür. Güneş sevdiği kadar soğuğa da fazlaca dayanıklıdır.
- Gül: Gül büyütmek oldukça basittir. Saksıda büyümeye uygun gül tohumu alıp, günde en az 6 saat güneş almasını sağlayarak yetiştirebilirsiniz.
- Begonvil: Toprak konusunda seçici olmayan bir bitkidir. Güneşten direkt faydalanmayı sever.
- Ebegümeci: Bu da güneşten direkt faydalanmayı seven bir çiçektir. Egzotik çiçekler grubundadır. Doğal ortamda yaygın bir şekilde yetiştiğine şahit olabilirsiniz.
- Bodrum Papatyası: Geçirgen türde olan her türlü toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. Yaz aylarında toprak nemli kalsa da kışın toprağı kuru yapraklarla örterek nemi hapsetmeniz gerekir.
Balkon Çiçekleri Nasıl Yetiştirilir?
Balkonda çiçek yetiştirmek istiyorsanız öncelikle balkonunuzun ağırlık kaldırma kapasitesini, sonrasında ise ışık durumunu iyi tespit etmelisiniz. Çünkü balkonda yetişen bitkiler farkı ihtiyaçlara sahiptir. Çiçeklerinizi konumlandırırken detaylara dikkat etmeniz gerekir. Diğer yandan bahsettiğimiz tüm malzemeler ve püf noktalar balkon çiçekleri için geçerlidir.
- Hassas çiçeklere sahip bitkiler rüzgardan korunmak ister.
- Yapraklarını dökmeye meyilli bitkiler ışıklı yerlerde büyütülmelidir.
- Bazı bitkiler çok su severken bazıları az sever. Dikkat edilmelidir.
- Balkonunuzda ağaç yetiştirmek istiyorsanız balkonda yetişen bodur ağaçları tercih etmelisiniz. Bu ayrıntıya dikkat etmezseniz ağacınız istemediğiniz boyutlara ulaşabilir.
Balkonda Yetişen Ağaçlar Nelerdir?
Balkonda yetişen ağaçlar çiçeklere göre kısıtlı kalmaktadır. Çünkü çok fazla değişkene sahip olabilmektedirler. Örneğin balkonda yetiştirmeye uygun olsa da çok fazla büyüyebilen türleri vardır. Bu gibi detaylar balkonunuz şartlara uygun değilse başka bir yere taşımanızı gerektirebilir. Balkonunuzun ağaç yetiştirebilecek kapasitede olduğunu düşünüyorsanız size birkaç fikir verebiliriz.
- Limon Ağacı: Ilık iklimden, nemli ve organik topraktan hoşlanır. Yazın balkonda, kışın iç mekanda yetiştirilebilir. Düzenli olarak, ihtiyacı kadar sulanmalıdır.
- Zeytin Ağacı: Balkonda yetişen meyve ağaçları sınıfına girdiğini söyleyebileceğimiz zeytin ağacı ılıman ve sıcak iklimi sever. Kuraklığa dayanıklıdır, soğuğu sevmez. Toprak bakımından seçici değildir.
- Elma Ağacı: Çakıllı ve organik toprakta verimlilik gösterir. Düzenli bir şekilde gübre takviye edilmelidir. Dayanıklıdır, fakat kök kısımları sulu bir şekilde bırakılmamalıdır.
- Akçaağaç: Bodur ağaç çeşidini bulmanız gerekir. Çünkü boyu 7-8 metre kadar olabilmektedir. Gövdesi dayanıklı olsa da yaprakları çok hassastır. Kötü hava şartlarından ve güneşten korumak için çevresini başka dayanıklı ağaçlar ya da bitkiler ile çevreleyebilirsiniz. Toprağının geçirgen olmasını sever. Kumlu topraklardan hoşlanır.