Bahçeniz yok diye üzülmeyin, eğer küçük de olsa bir balkonunuz varsa ya da geniş bir pencere önüne sahipseniz saksılarınızda bitki yetiştirerek hem hobi edinebilir hem de az da olsa evinizin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Peki, en kolay hangi bitkileri yetiştirebilirsiniz, bir göz atalım…
Sofraların baş tacı maydanoz
Maydanoz saksıda yetiştirmek açısından en kolay bitkiler arasında yer alıyor. Yemeklerinizde, salatalarınızda kullanabileceğiniz maydanoz, gevşek ancak besin değeri açısından zengin topraklara ihtiyaç duyuyor. Maydanoz ile ilgili dikkat etmeniz gereken nokta; sulama şekli. Maydanozlarınızı aşırı miktarda sulamaktan kaçınmalısınız. Bir anda bol suya maruz kalmaması yağmurlama yöntemi ile sulanması gerekiyor. Doğru sulama yapıldığında maydanozlarınızın 15-20 gün içinde filizlenmeye ve 5-6 hafta içinde de tüketilmeye hazır hale geldiklerini göreceksiniz. Ayrıca unutmayın ki maydanozu ocak ayından eylül ayına kadar dikebilirsiniz.
Poğaçalardaki lezzet dereotu
Tadıyla olduğu kadar kokusuyla da yemeklere güzel bir çeşni olan dereotu da saksıda yetiştirebileceğimiz bitkilerden… Dereotunu, ilkbahar ya da sonbaharda ekebilirsiniz. Tohumlarını en az bir santimetre derine ekmenizi tavsiye ederiz. Dereotunun, 130 santimetreye kadar boylanabilmesi mümkün ancak yeterli su verdiğinizden emin olmalısınız.
Çıtır çıtır salatalık
Kahvaltıda ya da salatalarınızda çıtır çıtır tazecik salatalık olsun istemez misiniz? O halde saksınızda salatalık yetiştirmek için kolları sıvayın. Ancak salatalık yetiştirmenin bazı kuralları olduğunu unutmayın. Salatalık yetiştirmek istiyorsanız saksınızı seçerken dikkatli olmalısınız çünkü salatalık dolanarak uzayan bir sebze olduğu için yüksekliği olan bir saksı kullanmanız gerekiyor. Hatta bir çubuk yardımıyla dikey olarak büyümesine yardımcı olabilirsiniz. Toprağını nemli tutun ve besleyici toprak karışımlarının da büyümesinde faydalı olacağını unutmayın. Mart nisan aylarında ekim yapabilirsiniz.
Et yemeklerinin vazgeçilmezi biberiye
Biberiye kendine has kokusu ile mutfaklarımızda özellikle et yemeklerinde kullandığımız güzel bir bitkidir. Tazesini, kurtulmuşunu severek tükettiğimiz bu bitki çay olarak da içilebiliyor. Hem faydalı hem lezzetli olan bu bitkiyi saksınızda yetiştirmek için kumlu ve torf bakımından zengin toprakları tercih etmelisiniz. Bu tarzdaki toprağı çiçekçilerde ve bahçe bölümü olan yapı marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Soğuğu ve kışı sevmeyen biberiyenizi evinizin bol güneş ışığı alan bir yerine yerleştirmelisiniz. Her yerinin eşit miktarda güneş ışığı alması için de saksınızı iki günde bir ışığa doğru çevirebilirsiniz. Biberiyenizi sıcak havalarda ve yaz aylarında 2-3 günde bir sulamanız gerekiyor. Nemi sevdiği için toprağının kuru kalmamasına özen göstermelisiniz. Biberiyeler için en ideal ekim mevsimleri ilkbahar, yaz ve sonbahardır.
Mis kokulu fesleğen
Hem kokusuyla hem de yemeklere kattığı lezzetiyle fesleğen evlerimizin baş tacı… Ayrıca sinekleri uzaklaştırmak gibi bir özelliği de var. Balkonda, ya da evinizde pencere kenarında rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Fesleğeninizin doğrudan güneş almamasına dikkat etmelisiniz. Haftada iki defa su verebilirsiniz. Ancak toprağını sık sık kontrol ederek nemli kalmasına da özen göstermelisiniz. Yemeklere kullanmak için çiçek açmadan körpe dallarını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Ferahlatan nane
Sofralarımızın vazgeçilmezi olan naneyi lezzetiyle, kokusuyla çok seviyor ve pek çok yemekte kullanıyoruz. Ayrıca bununla da kalmıyor, kışın hasta olduğumuzda nane limon kaynatıyoruz, sıcak havalarda ise buz gibi naneli limonata içip serinliyoruz. Saksınızda nane yetiştirmek için besin açısından zengin, geçirgen kumlu toprak kullanmalısınız. Özellikle ilk ekildiği zamanlarda daima nemli olmasına dikkat etmeli, kurudukça sulama yapmalısınız. Yapraklarını ve gövde kısımlarını püskürtücü yardımıyla ıslatabilirsiniz. Nane güneşli ortamı sevdiği için tercihen sabahtan öğlene kadar güneş alan bir balkon ya da cam kenarına yerleştirebilirsiniz. Nane için en uygun ekim ve büyüme zamanının bahar mevsimi olduğu da aklınızda bulunsun.