Kışın Hangi Çiçekler Ekilir?
Çiçekler, bulundukları ortama estetik ve canlı bir atmosfer katmalarından dolayı sıklıkla tercih edilen dekorasyon seçenekleri arasında ilk akla gelenlerdendir. İç veya dış mekan fark etmeksizin evleri ve mekanları süsleyen bu doğal bitkiler, farklı koşullar altında çiçek açarlar. Bunların arasında hava sıcaklığı, toprak türü ve suya erişim gibi faktörler önemli rol oynar. Bu etkenlerin herhangi birinin eksikliği durumunda, bitkilerin de sağlıklı bir şekilde büyümesi zorlaşır.
Çiçekler insanların zihninde genelde doğanın canlandığı ilkbahar ayları ve sıcaklıkların zirve yaptığı yaz ile ilişkilendiriliyor. Bunun devamında ise sonbaharda yaprakların sararması ile doğanın kendisini yavaş yavaş geri çekmesi, en sonunda da ağaç dallarındaki karlar ile kış mevsiminin doğayı ele geçirmesini gözler önüne geliyor. Bu sebepten dolayı birçok kişi çiçekleri, verimsiz kış ayları ile bağdaştıramıyor. Fakat unutulan gerçek şu ki doğada soğuk aylarda eksi sıcaklıklarda açacak dayanıklıkta çiçekler vardır. Soğuk havaya uygun çiçekler olarak bilinen bu estetik bitkiler sayesinde kışın dış mekanları doğal dokunuşlarla süslemek mümkündür.
Birçok kişinin zannettiğinin aksine yıl içerisinde çiçek ekmek için belirli bir zaman kriteri yoktur. Kış dahil olmak üzere herhangi bir mevsimde çiçek ekmek veya dikmek mümkündür. Burada önemli olan kriter, çiçeğe özel ekim ve dikim şartlarını sağlamaktır. Sıcak iklimde yaşayanlar için Aralık ve ocak ayları hala kış çiçeklerinin ekimi için müsait olmakla beraber, soğuk bölgelerde ise bu süre gelecek yılın bahçesini tasarlamak için kullanılabilir. Hatta kış döneminde yaşadığınız bölgede gerçekleşecek son don olayından sonra bahçenize dikeceğiniz bazı iç mekan bitkileri ile bahar ve yaza hazırlık yapabilirsiniz.
Soğuk ve kontrolsüz hava koşullarında sınırlı sayıda çiçek türünün yaşayabilmesinden dolayı sıra dışı hava koşulları için bitki seçilirken kış bahçesi için çiçek önerileri dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde yıl boyunca açması için çokça emek verilen ve hevesle gözlerine bakılan çiçeklerin sonu hüsranla sonuçlanabilir. Kış bahçenizi düzenlerken ilginizi çekebilecek bazı çiçek türleri için bu listeye refere edebilirsiniz:
- Hercai Menekşe
- Kardelen
- Aynısefa Çiçeği
- Ekinezya
- İnci Çiçeği
- Altın Çanağı
- Hezaren
- Çuha Çiçeği
- Gelincik
- Mavi Çan Çiçeği
- Aslanağzı Çiçeği
Zarif Olduğu Kadar Dayanıklı Hercai Menekşe
Tüm dünyada bahar bahçelerini süsleyen zarif ve narin menekşelerin Hercai türü, ayaz ve kar gibi zorlu şartlara rağmen tüm kışı başarıyla geçirebilmesi ile öne çıkar. Dış mekanda saksıda veya bahçe toprağında yetiştirilmesi mümkün olan Hercai Menekşe’sinin suya, gün ışığına ve toprak türüne karşı hassasiyeti vardır. En az dört saat direkt gün ışığı almayı seven Hercainin, bahçede yetiştirildiği takdirde hafif asitli ve ağır toprakta muhafaza edilmesi, saksıda ise yeterli sayıda drenaj delikleri ile bakılması önerilir.
Kara Bile Meydan Okuyan Kardelen
Baharın habercisi Kardelen, erken kış aylarında dahi çiçek açabilir. Hatta karla kaplı yerden bile boy gösterecek dayanıklılıktadır. -20 derece kadar soğuğa direnen çiçek, soğuk ve nemli topraklarda yetişmeye elverişlidir. İyi drenajlı toprak ve kısmi gölge tercih eden Kardelen’i, saksıda da büyütebilirsiniz.
Güzel Göründüğü Kadar Şifalı Aynısefa Çiçeği
Renginden dolayı “Portakal Nergisi” olarak da bilinen ve kış aylarında çiçek açan Aynısefa, dekorasyon için kullanmasına artı olarak ilaç ve kozmetik sektöründe de adını duyurmuştur. Kış bahçesi bitki bakımı rutinlerinden fayda sağlamak isteyen botanik heveslileri, Aynısefa Çiçeği yapraklarını kurutarak kendilerine gün içerisinde sıcak veya soğuk tüketebilecekleri sağlıklı çaylar hazırlayabilirler. Her ne kadar sıcağı sevmeseler de bu çiçekler en iyi güneş altında büyürler. Yaz aylarında kendilerine kısmi gölge sağlanması ve kışın sert ayazlarda hayatta kalabilmesi için gece boyunca don örtüsü ile korunması tavsiye edilir. Çiçekleri açana kadar sık sık sulanmalı, sonrasında ise verilen su azaltılmalıdır. İyi drenajlı ve zengin içerikli topraklarda büyür.
Soğuk Algınlığı ile Özdeşleştirilen Ekinezya
Bir diğer adı Kirpi Otu olan çiçek, doğal bir antioksidan olmasından ve nezle gibi birçok hastalığa iyi gelmesinden dolayı sıklıkla tüketilen şifalı bitki çaylarından bir diğeridir. Bitkinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri kurutularak demlenen bu çayı da bahçenizden doğal bir şekilde temin etmeniz mümkün. Gün ışığını seven Ekinezya, direkt dün ışığına maruz kalacağı bir yere ekilmelidir. Her ne kadar soğuklara dayanıklı olsa da dondurucu havalarda göz alıcı mor rengini kaybeder.
Hem Kibar Hem Güçlü İnci Çiçeği
Müge Çiçeği olarak da bilinen bu bitki her ne kadar kibar görünse de sert ve güçlü bir yapıya sahiptir. Zehirli olmasından dolayı hayvanlara karşı da dayanıklıdır. Eksi dereceleri ve gölgeleri tolere edebilir. Balkonda veya bahçede büyütülebilen çiçek, inci gibi dekoratif görünümü ile hoş bir atmosfer yaratmaya yardımcı olur.
Bahçelere Renk Katan Altın Çanağı
İsmini çiçeklerinin şekli ve renginden alan Altın Çanağı, şubat ayında dikilmesinden dolayı kış mevsiminde ekilecek çiçekler arasında yer alır. Yaz boyunca çiçek açan bodur ağacımsı bitki, her gün en az altı saat direk güneşe maruz kaldığında ideal şekilde çiçeklenir. İlk kez dikildiğinde yerleşene kadar düzenli sulamaya ihtiyaç duyan bitki, sonrasında yalnızca yağmur yağmadığı zamanlar suya gereksinim duyar. Gevşek ve iyi drenajlı toprağı tercih eden bitkinin -30’a kadar soğuklara direnebilmesi onu kışın bahçelerin önemli bir elemanı haline getirir.
Kolay Büyüyen Çok Çiçekli Hezaren
Delfinyum çiçeği veya Saray çiçeği olarak da bilinen Hezaren, kışın ekilen çiçek türleri arasında yer alır. Düzenli sulama ve gübrelemeye artı olarak güneşe maruz bırakılarak yetiştirilen bu bitki, çok çiçekli ve uzun bir görünüme sahiptir. Bu sebepten dolayı da aşırı rüzgarlı mekanlarda sapları kırılma riski taşır. Ayrıca iki metre civarı uzadıklarından dolayı ekmeden önce manzaranızı kesme ihtimalini göz önünde bulundurmanız tavsiye edilir. Islak toprağı sevmeyen bitki için drenajlama işleminin düzgün yapıldığından emin olunması gerekir.
Çeşitli Renkleri ile Çuha Çiçeği
Bir diğer adı Farekulağı olan ve farklı türleri olan Çuha çiçeğinin çoğu ilkbahar ve yaz başında, birkaç türü ise kışın çiçek açar. Bunların arasında genelde Polyanthus ve İngiliz çuha çiçeği olarak adlandırılan türleri yer alır. Kıştan ilkbahara kadar çiçek veren bu türleri, gelişmek için serin ve nemli bir iklime ihtiyaç duyar. Toprağı ise hem nemli ve asidik olmalı hem de zengin bileşenler içermelidir. Kısmi gölgede gelişirler ve düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar.
Yolların Eskimeyen Süsü Gelincik
Anadolu’da doğada yol kenarlarında sıklıkla rastlanılan ve dayanıklı kış çiçekleri arasında yer alan Gelincik, soğuğa maruz kaldığında en iyi şekilde büyüyen nadir çiçeklerdendir. Gelincik tohumlarını sonbahar veya kış aylarında dışarıya ekebilirsiniz. Güneşe tüm gün maruz kaldıkları açık ortamları severler. Düzenli sulamaya ihtiyaç duyarlar ve iyi drenajlı toprak gerektirirler.
Uzun Ömürlü Mavi Çan Çiçeği
Bir diğer adı İspanyol Çan Çiçeği olan Mavi Çan Çiçeği, -15°C’ye kadar soğuğa dayanabilen soğanlı bir bitkidir. Soğanları sonbaharda ekilen bitkinin çiçekleri, ilkbaharda baş gösterir. Kış aylarında maruz kaldığı soğuk hava koşulları, bitkisine zarar vermez. Saksı içerisinde balkon veya teras gibi alanlarda da yetiştirilmesi de tercih edilebilir. Kısmi güneşe maruz bırakılması; iyi drenajlı, nemli, zengin içerikli ve hafif asidik toprakta büyütülmesi uygundur. Sulama işlemi dikkatli yapılmadığı taktirde yetersiz sudan dolayı serpilememe veya aşırı sudan dolayı köklerinin çürümesi riskleri vardır.
Bahçeleri Süsleyen Renkli Aslanağzı Çiçeği
Anavatanı Akdeniz ülkeleri olan otsu Aslanağzı Çiçeği, kısmi soğuklara dayanabilir özelliktedir. Kış aylarında ılık ve görece nemli ortamlarda bakıldığı taktirde bitki zarar görmez. Bol güneşli bölgelerde kısmi gölgeye, iyi drenajlı zengin toprağa ve hafif kireçli toprağa ihtiyaç duyarlar. Düzenli sulanması gerekir. Kışın ise bitkiye verilen su azaltılmalıdır.