Ramazana Özel Şekerpare Tarifi
Gelenekselleşen tatlılar arasında lezzeti kadar görüntüsü ile de dikkat çeken bir çeşit olan şekerpare, şerbetli tarifler kategorisinde yer alır. Yapım aşamasında çok fazla detaylı olmayan bir seçenek sayılabilir. Fakat içerisinde bulunan malzemelerin çeşitli kullanımlara göre farklılık gösterdiği de bir gerçektir.
Kıvamının tam olarak ayarlanması, tatlının lezzetini ve görüntüsünü etkiler. Gün boyu hiçbir gıda veya sıvı tüketmeyen vücut, iftarda farklı çeşitlerin göze hitap etmesinin yanı sıra doyurucu olmasını da bekleyebilir. Bu nedenle her türlü ekşi, acı, tuzlu veya tatlı çeşidi insanların canı çekebilir.
Hem göz zevkinize hitap edecek hem de damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak bu bu lezzetin tüm detaylarına sizler için hazırladığımız tarif videosu ile ulaşabilirsiniz.
İftar yemeğini yedikten bir süre sonra genellikle bir tatlı tüketme ihtiyacı doğar. Bu ihtiyacı sütlü hafif tatlılar ya da şerbetli klasik seçenekler karşılayabilir. Evde şekerpare yapımı, uygulaması kadar yemesi de keyif veren seçenekler arasında yer alabilir.
Hazırlık aşaması oldukça kısa süren tarif şekillendirme konusunda biraz zaman alabilir. Sunum esnasında tatlılın görüntüsü dikkat çekmek için farklı biçimlerde şekillendirilebilir. Fırın kullanılarak yapılan bu ürün 30-35 dakika pişirme süresini tamamladıktan sonra şerbetle buluşarak oldukça lezzetli bir hale dönüşebilir.
Üst kısmına sadece yumurta sürülerek çatalla şekil verilen ya da orta kısmı hafif oyularak üzerine bütün fındık eklenen başlıca iki farklı türü vardır. Damak tadınıza uygun olarak eklenen kuruyemiş seçenekleri de değişebilir. Bütün antep fıstığı, toz antep fıstığı, toz fındık veya hindistan cevizi seçenekleri de değerlendirilebilir. Böylelikle malzemelerin uyumu sağlanarak tam anlamıyla damakları şenlendiren bir tatlı elde edebilirsiniz.
Genellikle şerbetli tatlıların arasında adından epey söz ettiren şekerpare sıklıkla tercih edilir. Tek tek porsiyon olarak servis edilen çeşit bir kaç porsiyonda doyurucu ve besleyici olabilir. Çok fazla tüketilmesi durumunda rahatsızlık hissi oluşmasından dolayı dengeli bir şekilde beslenmenizde fayda olabilir.
Sık Tercih Edilen Geleneksel Lezzet Şekerpare
İftar sonrasında tüketim için ideal olan sütlü ya da şerbetli tatlılar birçok çeşit sayesinde farklı damak tatlarına uygun olabilir. Geleneksel hale dönüşen baklava, şekerpare, tulumba, güllaç, sütlaç ve trileçe gibi yapması ve yemesi keyifli birçok tatlı çeşidi arasından dilediğinizi tercih edebilirsiniz. Şekerpare ise ailenizle ve sevdiklerinizle iftar sonrası hoş sohbetler yaparken çay ve kahvenin yanında rahatlıkla tüketebileceğiniz seçenekler arasında öne çıkar.
Ramazan tatlıları arasına giren farklı tarifler genellikle porsiyonlar halinde servis çeşitli süslemelerle servis edilebilir. Kuruyemiş, taze veya kuru meyve ya da toz hindistan cevizi eklenerek farkı görünüm ile birlikte lezzet artırılabilir. Kuruyemişleri küçük parçalara ayırma ya da tamamen toz hale getirme işlemini ise mutfak yardımcıları kullanarak yapabilirsiniz. Mutfaklarda yardımcı olarak kurtarıcı olan blender ve mikser gibi elektronik aletler sayesinde zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Böylece yapmayı düşündüğünüz tarifi kolay ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
Geleneksel lezzetler haline dönüşen şekerpare tarifi, iftar sofralarının da vazgeçilmezi haline gelir. Gün boyu aç kalan bir kişinin canı farklı besinleri isterken yemek sonrası mutlaka bir tatlı arayışına girer. Şekerpare yapımında sıklıkla irmik kullanılsa da sadece unla yapılan tariflere de denk gelebilirsiniz. İri fındıkları ile dikkat çeken ve üzeri güzel şekilde kızaran şekerpare tariflerinden birini tercih ederek ailenizle birlikte tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Lezzetli tarifler ile iftardan sonra tatlı sohbetlerin edildiği kalabalık aile ortamının keyfini çıkarırken ağzınızı da tatlandırarak keyfinizi artırabilirsiniz. Geleneksel hale dönüşen şekerpare de bu anlamda sıklıkta tercih edilebilir. Dikkat edilmesi gereken konu ise herhangi bir ürüne alerji veya intolerans olup olmadığı ve dengeli miktarda tüketilmesi gerektiği olabilir.
Ramazanın Unutulmazlarından Pratik Şekerpare Tarifi
Hazırlaması kısa süren şekerpare, kendine has şekli ve dokusuyla damaklarda leziz bir tat bırakır. Sunumu ve tadı oldukça güzel bir tarif olan şekerpare gelenekselleşen bir lezzettir. Pratik şekilde hazırlanan bu tatlı için 150 gram margarin veya tereyağ, 1 çay bardağı pudra şekeri, 1 çay bardağı irmik, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta, 1 adet kabartma tozu, 1 paket vanilya ve 3.5 su bardağı un eklenerek iç harç tamamlanır.
Oda ısısında olan margarin ya da tereyağını bir kaba alarak un hariç diğer malzemeleri ekleyip güzelce karıştırın. Tamamen homojen bir hale dönüşen hamura unu da yavaş yavaş ilave ederek ekleyebilirsiniz. Ardından çok sert olmayan bir kıvama sahip hamur elde etmeniz gerekir.
Oval ya da yuvarlak şekilde isteğe göre şekil vererek yağlı kağıt üzerine dizilerek 180 derece ısınan fırında ortalama 30 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz. Pişirme işlemi tamamlanan ürünleri fırından çıkarıp çok fazla vakit kaybetmeden servis kabına alabilirsiniz.
Tarifin önemli kısmı olan şerbeti için ise 2.5 su bardağı şeker, 3 su bardağı su ve bir kaç damla limon suyu yeterlidir. Şerbeti önceden hazırlayarak ılımaya bırakabilirsiniz. Şerbet için orta ya da büyük boy tencere kullanabilirsiniz. Şerbeti belli bir derece soğutmak, tarifin tam tutması için etkili olabilir.
İlk sıcak hali dağılan tatlının üzerine şerbetini ekleyip dinlenmesi için bir yere kaldırarak bekletebilirsiniz. Özellikle birkaç saat dinlenen tatlının şerbeti tam olarak emilir ve istenilen kıvam yakalanabilir. Böylece hayal ettiğiniz lezzete ve görünüme kavuşan tatlınızı iftar sonrası afiyetle tüketebilirsiniz.
Sunum yaparken isteğe bağlı olarak bütün kuruyemiş, hindistan cevizi ya da toz kuruyemiş kullanarak farklı aromalar ile destekleyip lezzeti arttırabilirsiniz. Lezzet olarak oldukça yüksek tatlı tarifleri arasında yer alan şekerpareyi sevdikleriniz ile afiyetle tüketebilirsiniz.
Lezzetli ve Kolay Tatlı Tariflerinden Şekerpare
Mutfakla ilgilenmeyi sevenler için yapması kadar yemesi ve ikram etmesi de keyifli olan tarifler, iftar sofralarınızı süslerken sohbeti taçlandırabilir. Kalabalık iftar davetleri sonrasında balkonda, mutfakta veya evinizin her yerinde tercih ettiğiniz içecek ile birlikte keyifli ve hoş sohbetler yaparken muhabbetin güzelleşmesine eşlik eden tatlınızı tüketebilirsiniz.
Yaş fark etmeksizin herkesin severek tükettiği tatlıları tercih ederken hafif olmalarına dikkat edilebilir. Gün boyu gıda ile teması olmayan midenizi zorlamadan oldukça hafif bir tatlı ile ödüllendirebilirsiniz. Bu sayede sindirim konusunda zorluk çekmeyerek rahat hissedebilirsiniz.
Tatlının yanında tüketebilmeniz için ılık veya sıcak içecek sayesinde lezzeti arttırabilirsiniz. İftar sonrası gün boyu hayalini kurduğunuz o tatlıya ulaşmanın sevincini dengeli bir şekilde tüketerek çıkarmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.
Şekerpare yapmanın pratik olması oruçlu iken zorlanmamanız ve fazla efor sarf etmemeniz için de oldukça önemlidir. Pratik bir şekilde hazırlanarak enerji tüketmeniz engellenebilir. Aşırı zorlanmadan oturduğunuz yerden bile rahatlıkla şekil verme anını tamamlayabilirsiniz.
Kolay tatlı tarifleri arasında bulunan şekerpare, görünüm ve tat konusunda genellikle beğenilir. Geleneksel bir hale dönüşen şerbetli hamur tatlıları arasında kendisine yer edinir. Antep fıstığı, fındık ya da hindistan cevizi rendesi sayesinde farklı bir aroma sağlanarak servis edilebilir.
Besleyici ve göz dolduran yapısı sayesinde oldukça dikkat çeker. Sevdikleriniz ile birlikte yemek sonrası keyifle tüketilebilir. Tüketim esnasında aşırıya kaçmamanın yanı sıra içerisindeki ürünlere alerji ya da intoleransının olup olmadığı konusunda dikkat edilmesi de önemlidir. Bu sayede sağlığınız için bir sorun yaratmadan gönül rahatlığıyla dengeli bir biçimde tüketim yapabilirsiniz.