Yılbaşı gecelerinin en meşhur yemeği olan fırında hindi tarifini, evde sevdiklerinize kendi ellerinizle yapmak isterseniz, birkaç püf noktasına dikkat ettiğiniz takdirde bu gayet kolaydır. Yılbaşı gecesini evde geçirmeyi planlıyorsanız fırında hindi, hoş sofra aksesuarları ile hazırlayacağınız keyifli yılbaşı sofrasının ana menüsü olabilir. Yılın diğer zamanlarında da sağlıklı, oldukça az yağlı, katkısız ve oldukça lezzetli olan hindi etini, fırın tarifleri ile ister bütün olarak ister fırında hindi but veya marine edilmiş fırında hindi göğsü gibi parça parça olarak da değerlendirebilirsiniz. Fırında hindi pişirmenin püf noktalarını bir kez anladığınızda, ister bütün kızarmış nar gibi hindi pişirebilir, isterseniz hindinin but veya göğüs kısmından çok lezzetli ve çok sağlıklı menüler hazırlayabilirsiniz. Fırında hindi pişirmenin püf noktalarını sizler için araştırdık ve muhteşem bir fırında hindi tarifi hazırladık.
Fırında Hindi Pişirmek için Önemli Püf Noktaları
Eğer fırında nar gibi kızarmış bütün bir hindi hazırlamak istiyorsanız, tarife başlamadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.
- Bütün hindiyi dondurulmuş olarak satın aldıysanız, pişirmeye başlamadan önce mutlaka çözülmesini beklemelisiniz.
- Dondurulmuş hindinin daha kısa sürede çözülmesi için mikrodalga fırınınızın buz çözme özelliğinden yararlanabilirsiniz. Veya hindiyi suya koyarak her yarım saatte bir suyunu değiştirerek daha hızlı çözülmesini sağlayabilirsiniz.
- Hindinin üzerinde küçük tüyler varsa, işlemlere başlamadan önce bu tüyleri ocağınızda tütsüleyin.
- Hindiyi iyice yıkayın, hem içi hem de dışı her türlü kandan arınmış olmalı.
- Bütün hindinin iç kısmını temizleyin, boyun ve ciğeri farklı tariflerle değerlendirmek isterseniz saklayabilirsiniz. Hindi ciğeri oldukça lezzetlidir.
- Bütün hindi genellikle 4 ila 6 kg arasında gelmektedir. Hindiyi çözdürdükten ve iyice yıkadıktan sonra kağıt bir havlu ile kurulayın. Hindiniz artık terbiye işlemine hazır.
Hindi Fırında Nasıl Pişirilir?
Hindinizi pişirmeye hazır hale getirdikten sonra, fırında kurumadan nar gibi pişmesi için hindiyi marine etmelisiniz. Bu marinasyon işlemini ideal olarak bir önceki gün uygulayarak hindiyi buzdolabında 1 gün bekletebilirsiniz. Ancak vaktiniz dar ise pişirmeden önce en az 1 saat sosta beklettiğiniz hindiyi marine olmak üzere buzdolabında bekletmelisiniz. Bir gün bekletme şansınız varsa, zeytinyağı, sirke, limon, karabiber, defne yaprağı, kekik gibi baharatlarla bir meyane hazırlayıp hindiyi bu sosta bekletebilirsiniz. Pişirmeden önce 1 saat marine edecekseniz, tereyağı ve zeytinyağı karışımına limon suyu, tuz ve biraz bal ekleyin. Dilediğiniz baharatlardan da katabilirsiniz. Bu kıvamlı sosu hindiye içten dıştan iyice yedirin. Hindinin derisi ile eti arasına da sürerek iyice masaj yapın. Bu işlem normalde sert olan göğüs etinin de daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar.
Sonrasında hindiyi bir fırın tepsisine alın. Daha estetik durması için but kısımlarından ısıya dayanıklı bir iple hafifçe bağlayabilirsiniz. Çok sert bağlamamaya dikkat edin çünkü bu durumda piştiği zaman butlar dağılarak ayrılabilir. Kanat kısımlarını da çöp şiş çubuklarıyla veya yine ısıya dayanıklı iple gövdeye tutturabilirsiniz.
Fırında hindiyi geleneksel servisi olan zengin bir iç pilavı ile sunmak isterseniz iç pilavını biraz diri hazırlayarak hindinizin içine doldurabilirsiniz. Ayrıca hindinin iç kısmına soğan, havuç, patates gibi sebzeler de yerleştirebilirsiniz. Hindiyi fırına verirken çok kuru olmaması için dilerseniz folyo ile kaplayabilir veya pişirme torbası kullanabilirsiniz.
Fırında hindi nasıl kızartılır diye merak ettiyseniz ancak bu aşamalar size fazla zahmetli geldiyse, marine ettiğiniz hindiyi marine suyu ile fırın torbasında pişirmeyi deneyebilirsiniz. O da gayet lezzetli olacaktır ancak nar gibi kızarmış geleneksel hindi görüntüsü için pişmeye yakın poşetten çıkarıp fırında biraz kızartmanız gerekebilir.
Fırında Hindi Bütün Olarak Kaç Dakikada Pişer?
Fırında hindi yaparken en önemli nokta hindinin içinin çiğ kalmamasıdır. Fırında hindi göğsü özellikle zor pişer. Hindinin içinin pişebilmesi için fırında en az 160 derecede 3 ila 3 buçuk saat pişmesi gerekir. Hindinin içini de doldurmuşsanız buna bir yarım saat daha ekleyebilirsiniz. Eğer hindiyi folyo ile kapladıysanız ısıyı 175 dereceye çıkarabilirsiniz.
Haşlanmış Hindi Fırında Nasıl Kızartılır?
Fırında hindi pişirmenin bir diğer yolu da önceden biraz haşladığınız hindiyi, sosa bulayarak fırına vermektir. Derin bir tencereye hindiyi aldıktan sonra, butları ve kanatları bağlanmış olarak haşlayabilirsiniz. Fazla dağılmasına izin vermeyin çünkü dağılırsa parçalara ayrılacağından fırına bütün olarak vermeniz zorlaşabilir. Haşlamış olduğunuz hindiye, tereyağ, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, isteğe göre domates veya biber salçası, kekik, biberiye gibi baharatlarla biraz da bal ekleyerek bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu sosu haşlanmış hindiye iyice yedirdikten sonra fırında çok daha kısa sürede kızarana kadar pişirebilirsiniz. Bunun fırında hindi pişirmeye göre avantajı içinin piştiğinden kesin emin olabilmeniz ve işlemin çok daha kısa sürmesidir.
Fırında Hindi Kapama Nasıl Yapılır?
Hindi fırında nasıl yapılır sorusuna verilecek en güzel yanıtlardan biri hindi kapamadır. Hindi kapama ister fırında ister tencerede hazırlayabileceğiniz tandır tadında ve çok lezzetl bir yemektir. Bu yemeği hazırlamak için hindinin göğüs ya da but etlerinden ziyade hindi kapama veya hindi sarma adı altında satılan kısımları satın almalısınız. Bu yemek fırına verilmeden önce etin marine edilmesi gerekir. Fırında hindi kapamanın marinasyon işlemi için, 1 kilo hindi etine göre gereken malzemeler şunlardır:
- Birer tatlı kaşığı dilediğiniz baharatlar ( Kekik, tuz, karabiber, kimyon vb.)
- 3 veya 4 diş kadar sarımsak
- 1 tatlı kaşığı hardal
- 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
- Çeyrek limonun suyu
- 1 çorba kaşığı yoğurt
Hindi kapamaları hazırladığınız bu karışımda 3 veya 4 saat kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Sonrasında derince bir fırın kabına dilediğiniz miktarda patates ve havuç dizerek, üzerine marine olmuş hindi sarmaları ekleyebilirsiniz. Fırın kabınızı etlerin kurumaması ve yanmaması için folyo ile kapladıktan sonra fırında yüksek derecelerde – 200 veya 250 derecede- bir yarım saat kadar pişirin. Hemen ardından fırınınızın ısısını 150-170 derece arasına düşürerek etler pişene kadar fırında pişirin. En kullanışlı ve farklı derinliklerdeki fırın kabı çeşitlerini Evidea’dan kolayca edinebilirsiniz.